Řekni, kde ty levné banky jsou?

Opravu nevím, co mi a mým blízkým všichni ti „poradci“ v bankách nabízejí za produkty. Kdekoliv se otočím, vidím reklamy na bankovní produkty, které jsou zadarmo, bez poplatků… nebo nanejvýš za hubičku. Pak, když dojde na lámání chleba, tak se ukáže, že zrovna na ten můj produkt se to nevztahuje a můj běžný účet slovíčko „zadarmo“ obchází velkým obloukem.

Například dnes dopoledne. Jdu do bankomatu vybrat peníze a před transakcí na mě vyskočí nějaká reklama o tom, že „toto je už konečně ta banka, kde poplatky nemají místo“. Aspoň takový pocit si odnáším od toho bankomatu. Jdu k přepážce a chci provést jednoduchou operaci, která ještě před nedávnem byla zadarmo. Docela pak koukám, když mě zaměstnankyně informuje, že za složení pár trapných peněz na kamarádův účet mám zaplatit 50 Kč. Vždyť přece ještě před pár měsíci to nebylo třeba. Nějak mi hlavou probleskne ona – doslova pár desítek vteřin stará – zkušenost s tím, že podle reklamy jsem přece konečně v bance, kde poplatky nemají místo. No, nic…

Přijedu večer domů. Manželka zrovna zkoumá jeden ze svých účtů… a zase se nestačí divit, kolik si ta banka strhla na poplatcích. Přesně ta banka, která jednou masíruje „PR žvásty“ o tom, jak ředitelé jsme vlastně my… a jindy (po spojení s jinou bankou) si z její reklamy odnáším subjektivní pocit, že to u nich přece musí být nej, nejlevnější a prostě báječné každým coulem.

Nevím, kde se stala chyba? Poslouchám špatně? Odnáším si z těch reklam zkreslený pocit? Utloukají nás banky aspoň slovy, že jsou nej… když jim to nejde doslova? Věří, že tomu uvěříme? Sakryš, taky patříte k těm „vyvoleným“, kteří mají produkt, na které se z nějakých (aspoň pro mě záhadných důvodů) nevztahují všechny ty zázračné služby bez poplatků? Nevím, kde je chyba. Co vy na to?

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

6 komentářů: „Řekni, kde ty levné banky jsou?“

  1. Take jsem drzitel studentskeho uctu bez poplatku, ze ktereho mesicne mizi penize za vsechny mozne sluzbicky, o kterych jsem nikdy neslysel a nevidel.

    Dikybohu v zahranici se veci maji jinak.

  2. A to teprv ona žlutá banka nyní tvrdí, že dokonce platí klientům za vedení účtu. To by mě opravdu zajímalo.
    Studentský účet je opravdu skvělý, leč věřím, že si ho každý pořídit nemůže. Nicméně za 20 Kč na měsíc mám tři kreditní karty (z toho jednu e-kreditku), výběry z vlastních bankomatů zdarma, slušné internetové bankovnictví a nějaké další serepetičky. Díky eVýpisům tak už neplatím ani za papírové výpisy z účtu. Leč jak říkám, nemůže to mít dnes každý a bůhví, jak dlouho i toto vydrží.

  3. Ale co ta mBank? Tam přeci za příchozí i dochcozí platby nic neúčtují – nebo vedení účtu…

  4. [3] Ivane, mám účty u České spořitelny, mBank a Raiffeisen (bývalé eBanky). mBank mi z toho zatím vychází nejlíp (transparentní… a v rámci toho, na co ji potřebuji, v podstatě téměř bez poplatků). Uvidíme, jak dlouho ji to vydrží… snad ano. Manželka má účet u mBank a eBanky. mBanku si (zatím) taky pochvaluje. Vytáčí ji eBanka. Původně byl ten eBankový účet studentským… to se s poplatky ještě dalo. Po skončení studií ty poplatky ale docela nepříjemně vyskočili – a to si tam hlídáme ten vklad 15.000 Kč měsíčně.

  5. To Woko: sice máš 3 kreditky, ale za každou platíš 250 Kč ročně. Mimochodem mám taky studentský účet u eBanky, dřív jsem jim fandil, ale po spojení s RB se zaměřili na to jak naslibovat hory doly a přilákat nové zákazníky. Už jenom s kecy typu „u nás máte 3% úrok, blabla“ — platí to jen pro eKonto (100Kč/měsíc?) a peníze musí být na spořícím účtě minimálně čtvrt roku. S taháky typu „půjčíme Vám 150 tisíc Kč“, které se mi objeví po každém přihlášení na účet — když kliknu na více informací tak tam je úrok snad 30%!! Jsem opravdu zklamaný, protože eBance jsem fandil – a jejich politika byla před spojením s RB opravdu jiná.

    …takže jsem kouknul na mBank, a před registrací ještě podal takový hloupý dotaz, kdy hodlají zavést poplatky – odpověď: nikdy. Tak jsem si u nich zdarma zavedl účet, už jen kvůli spořícímu účtu 3.5% s okamžitými převody. Teď po pár měsících se nestačím divit jak poplatky nenápadně vyskakují. Pořád je sice vedení účtu zdarma atp., ale 100% spokojený zrovna nejsem – zvlášť co se týče toho jejich internetového bankovnictví — ve srovnání s eBankou to tvořila parta studentů ze střední.

    Omlouvám se za ryze nespokojený příspěvek.

Komentáře nejsou povoleny.