Spamuje Expert SoftWorks záměrně nebo omylem?

Spam

S blížícím se Dnem proti spamu jsem více citlivější na nevyžádanou poštu od českých spammerů. Jejich maily (byť nevyžádané) mají hned několik výhod – podstatně jednodušeji se dohledávají jejich odesilatelé, dá se na ně rychle a levně telefonicky nakontaktovat a případně celou situaci i (smírně) vyřešit + přimět/přinutit tyto české firmy k odpovědnějšímu přístupu při oslovování potenciálních zákazníků.

Před nějakými čtrnácti dny (17. října 2007) jsem se rozhodl vyzkoušet, jak funguje či nefunguje vyřazení z e-mailové databáze firmy Expert SoftWorks, která mě jednou za čas obšťastňuje jedinečnými novinkami (sic!) a novými a exkluzivními (sic!) produkty. Sice jsem tehdy ještě moc nechápal, proč mi od této firmy chodí nabídky zboží, ale to je zase jiný příběh.

Reagoval jsem na tento mail:

Expert Softworks

Požádal jsem o vyřazení ze zasílání informačních e-mailů. Při té příležitosti jsem jim ještě napsal přes webový formulář na jejich webu (ale o tom třeba někdy jindy). K mému překvapení mi po 14 dnech (1. listopadu 2007) přišel další informační mail:

Expert Softworks

Trochu jsem tomu nechápal. Jak tedy funguje jejich vyřazení z databáze? Jsem výjimkou nebo Expert SoftWorks kašle na jakékoliv vyřazování z databáze. To byly jedny z důvodů, proč jsem na Expert SoftWorks zavolal a nechal si vyžádat vyjádření.

Vážený pane Čaníku,

reaguji na náš telefonický rozhovor ze dne 2.11.2007.

Protože jste našim zákazníkem (máte od nás zakoupen produkt Seznam DVD registrovaný na adresu [neco@neco.neco]), zaslali jsme Vám, stejně jako dalším našim zákazníkům, nabídku slevy na nově vydaný produkt. Protože jsou naše informační e-maily korektně psány, tento e-mail obsahoval i odhlášení ze zasílání informací na danou adresu.

Bohužel naší vinou došlo při odesílání dalších reklamních sdělení k chybě, při které tato sdělení obdrželi i někteří již vyřazení uživatelé.

Za toto nedopatření se Vám velice omlouváme. Již jsme podnikli speciální opatření, aby k tomuto selhání již nemohlo dojít a na e-mailovou adresu [neco@neco.neco] již žádný e-mail nepřijde.

Takto samozřejmě reagujeme na případné stížnosti všech našich klientů.

Děkujeme Vám za pochopení a přejeme příjemný den.

S pozdravem, David Kořínek, Expert SoftWorks

Jak si to mám tedy celé vyložit? Co si o tom myslíte vy? Máte někdo podobnou zkušenost? Byl/Je to ze strany Expert SoftWorks záměr nebo šlo opravdu jen o nedorozumění a omyl? V diskuzi rád uvidím nejen vaše názory, ale stejně tak i názory a reakce pana Kořínka z Expert SoftWorks.

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

191 komentářů: „Spamuje Expert SoftWorks záměrně nebo omylem?“

  1. ja posilam jen odkazy nikdo mi za to nemuze nic udelat a vzhledem kt omu ze odkaz se nepovazuje za obchodni sdeleni tak to neni ani spam takze posilam jen odkazy na zpravy o odhlaseni emailu nereaguju proc ? :o)

  2. Lars, 1000her: Nejsem naivní. Myslím, že jsem zdravě skeptický. To ale nic nemění na tom, že si rád s takovými „podnikateli“ strávím nějakou tu chvilku (navíc pak v kombinaci s kontaktováním ÚOOÚ). Stojí mi to za to… navíc je to skvělý materiál k dalšímu zpracování.

    Stejně tak to neznamená, že takové chování „podnikatelů“ je (1) v pořádku, (2) se tím zprvu legální jednání (první zaslání komerční zprávy) stává od chvíle odhlášení z databáze něčím, co přestupuje zákon. Díry v zákonech nejsou omluvou pro to, aby se člověk v obchodním světě choval jako hulvát.

    Totálně nechápu logiku a hlavně inteligenci „podnikatelů“, které jsou ochotné otravovat lidi, kteří se odhlásili. Si ani trochu nestojíte na tom, že něco případně deklarujete v mailu? Přání nechtěného zákazníka pro vás nic neznamená? Takový člověk pro mě prostě není férový podnikatel, ale prachobyčejný syčák. A pubertální zakrnělost není pro takové lidi omluvou ani když mají 17, ani když jim táhne na 30.

    Ještě ohledně legálního/nelegálního zasílání pouhých odkazů – samože, v tuto chvíli to legální je. Bohužel. Věřím, že dlouho nebude.

    Doporučuji připravovanou diskuzi na **“DenProtiSpamu.cz“:http://www.denprotispamu.cz/** – nabídku k on-line diskuzi potvrdil i inspektor z **“ÚOOÚ“:http://www.uoou.cz/**.

  3. asi to sem nepatří ale rád bych se podělil o zkušenost s firmou expert softWorks.Jako Vám mi přišla nabídka exkluzivní na správce cd a dvd.Já si ji za zaváděcí cenu zaplatil a od té doby mi chodí pouze automaticky generované maily s omluvou za zdržení atd.Vrchol je.že včera mi přišel mail s aktivačním klíčem a dodatkem,že program bude ke stažení dnes,to je 17.12.2007 od 15ti hodin.Koukl jsem na stránky a bylo to tam tak uvedeno.A dnes kouknu na stránky a ejhle už je tam program ke stažení od 18.12.2007 od 15ti hodin.Nezdá se mi takové jednání férové.

  4. Od této firmy jsem si hned po jejich prvním mejlu koupil za 149,- korun program správce dvd.Od té doby uběhly už víc jak dva měsíce a do dnešního dne ho však nemám,zato jsem již dostal minimálně deset nabídek na stejný program a dokonce už za větší cenu.Neustále se vymlouvají na kde co,na špatně vylisovaná média,chybu v programu a proto že stáhli dodání,naposledy měl být dnes 17.12.program ke stažení a když jsem se přihlásil na jejich stránky,tak je to posunuté na další den.Už jim nevěřím ani slovo,takhle se seriózní firma nechová.U jiných firem mám program včetně aktivačního kódu ještě týž den a ještě mi poděkují.Hlavně že mi napsali,že místo původního slíbeného dárku k zakoupení programu dostanu jako omluvu větší dárek,ale nemám zatím ani program,natož jejich dárek!!!Bacha na ně!!!

  5. Každopádně mám pocit, že nás firma vodí za nos a snaží se prodat i něco co nemá. Správce CD sice nabízí, inkasuje ale nedodává

  6. nejenomže asi tato firma spamuje ale dělá si ze zákazníků srandu.ještě před hodinou byl program ke stažení dnes od 15ti hodin.teď je 13.40 a je tam již až zítra:-)možná že se dočkáme příští rok.jsou fakt nejlepší:-)

  7. Je to banda prolhanců,nebo možná spíš jeden prolhanec vychcanej jako sviň!!!!

  8. Mimochodem,může nám být útěchou,že na každýho dojde a ono to fakt funguje,dřív nebo později tahle firma narazí!!!

  9. Nemaj nic. Žádnýho správce CD. Pouze z nás vytáhli vánoční příspěvek. Budeme se muset dát dohromady, aby cena přesáhla 5 000. To už taková legrace nebude

  10. Zná na ně někdo telefonní číslo ? Jako všichni podivní jsou dost přísně utajení. Ale to není při jejich způsobech zase tak divné

  11. Hmm, na stránce firma je uvedeno překvapivě IČ (fakt jsem si myslel, že nenajdu žádný reálný kontakt). Když jsem jej zadal do ŽR, tak tento subjekt má pozastaveno podnikání … Po prohlédnutí stránek musím konstatovat, že u této firmy bych si nic nekoupil ani za 1 Kč.

  12. jupí:-)máme tu betaverzi.to je ale překvapení.plný program prý bude během několika dní

  13. Jupí, už ji někdo skusil ? Tak to je opravdu něco úděsného. Ale věřím, když budou ty umělci poctivě pracovat dá se to za pět let použít

  14. Také jsem naletěl a koupil jsem si program. Zatím je celý jejich program velký nedodělek a podvod a nestojí ani za korunu.
    A tady jsou kontakty:
    David Kořínek
    U Cukrovaru 1070
    278 01, Kralupy nad Vltavou
    Mobil: +420737883423 (T-Mobile) sim karta nebyla dosud aktivována
    E-Mail: Expert.SoftWorks@centrum.cz

    Václav Schánil
    U Cukrovaru 1075
    278 01 Kralupy nad Vltavou
    Mobil: +420 606 556 847
    E-mail: info@expertsoft.cz
    WWW: http://www.expertsoft.cz

  15. Ale koukejme co nás už naletělo.
    Taky si připadáte jako troubové?
    Ještě před měsícem firma komunikovala,
    ale teď se nějak „odmlčela“!
    Asi mají hodně práce s doděláním programu
    a nebo,že by na nás s…..?!

  16. Také jsem jim naletěla a program si koupila, sice jsem ho stahla, ale s virem a navic neni v nem nic funkcni. zadne automaticke doplneni ani napoveda neni funkcni. 3.12 jsem jim napsala, ale bohuzel prisla tato odpoved:

    TOTO JE AUTOMATICKÉ NAVRÁCENÍ E-MAILU, NA KTERÉ NEODPOVÍDEJTE.
    Toto upozornění Vám zasíláme max. 1x denně, neobdržíme však žádný Váš e-mail. Více níže.

    Dobrý den,
    na Váš e-mail Vám bohužel momentálně nemůžeme odpovědět, protože v současné době probíhá v naší firmě kompletní rekonstrukce www stránek, systémů i pracovišť, abychom Vám mohli nejpozději od pondělí 3.12.2007 nabídnout nové a lepší služby a kvalitnější a rychlejší technickou podporu.

    Váš e-mail Vám tedy vracíme; napište nám, prosíme, 3.12.2007 či později, a to přes formulář na http://www.expertsoft.cz/podpora

    Náš elektronický obchod, zasilatelská služba Správce CD a DVD, SMS aplikace a ostatní služby fungují normálně a všechny objednávky či opravy vzniklých chyb budou co nevidět vyřízeny.

    Děkujeme za pochopení a přejeme Vám příjemný den.
    Vývojový Tým Expert SoftWorks
    http://www.expertsoft.cz
    DO DNESNIHO DNE ALE NEZPROVOZNILI NIC.

  17. OPRAVDU VELMI SOLIDNÍ FIRMA…. PROGRAM DOKONCE JIŽ PODRUHÉ ZDRAŽILA.. DNES CHTĚJÍ 229,- Kč

  18. Nehodlám p.Kořínka omlouvat.
    Mám ty samé problémy jako Vy.Je ale pravda že
    na stránkách Expert SoftWorks je ke stažení jen Betaverze
    a ta opravdu neumí vůbec nic a je nepoužitelná.
    Konečná cena má být 600 Kč a tak se nedá mluvit o zdražení.
    Pokusil jsem p.Kořínka kontaktovat,ale hraje si na mrtvého brouka.
    Kontaktoval jsem tedy lidi,kteří p.Kořínka znají a ty mne ubezpečují,
    že program skutečně existuje v plné formě a p.Kořínkovi se vymkla
    z rukou jen ta konečná fáze a to dodání.
    Vše se prý snaží napravit.No nechám se překvapit.

  19. Vážení, co jste také naletěli.
    Tato firma je podle mého soudu firmou podvodnou a její chování hraničí s porušováním zákona podvodu a bezdůvodného obohacování. Již jsem se snažil tuto firmu několikrát zkontaktovat, ale marně. Teprve po tvrdším dopisu mě bylo odpovězeno (cituji):

    Můj e-mail zaslaný této firmě:

    Vaše firma je firmou podvodníků. Stálé sliby. Zboží je zaplaceno a dodávka nikde. Dnes jste posunuli opět termín dodání na 19.12.. Z nás zákazníků děláte akorát idioty a toto již hraničí se zákonem. Jedná se trestný čin podvodu a bezdůvodné obohacení. Psal jsem Vám již dva e-maily, na které jste ani neodpověděli. Zato jste mě včera bombardovali e-maily, že druhou objednávku nemáte uhrazenou. Přitom tato byla uhrazena 11.12.2007. To si laskavě udělejte pořádek u Vás. Vaše společnost se chová jako tajná? Žádný kontakt na telefon, pouze e-mail na který nikdo neodpovídá. Proto v tom tuším podvod a podle toho budu postupovat.

    a jejich odpověď:

    Vážený pane,
    Vaše stanovisko chápeme, o podvod se však nejedná. Bohužel jsme měli
    problémy s dodávkou programu, za což se omlouváme. Zítřejší termín již bude plně dodržen. Stejně tak Vám zítra odešleme vaši objednávku poštou. Vaši objednávku můžete samozřejmě také zrušit, peníze Vám zašleme zpět.

    Od ledna začneme mít i telefonní technickou podporu a technickou podporu přes instant messaging. Dosud jsme bohužel neměli dostatečné kapacity pro tento typ podpory.

    Příjemný den Vám přeje Technická podpora firmy Expert SoftWorks
    http://www.expertsoft.cz

    Závěrem bych chtěl říci, že ani na odstoupení od objednávky nereagují. A ještě pro ty kteří chtějí zkoušet telefony podle odkazů (viz výše) bych chtěl sdělit, že odkaz na http://www.slunecnice.cz je zřejmě falešný a je asi na cizí číslo soukromé osoby (zkoušel jsem a paní byla rozlobená). Druhý odkaz je asi pravdivý, ale nikdo tento mobil nebere.

    Vypadá to, že jsme masově podvedeni podvodníky z Expert Softu.n Chvíli ještě počkám (řekněme tak týden) a pak asi podám tresní oznámení.

  20. Tak jsem tady dalsi do party,konecne sem k tomu nasel nakej pokec.Vse probiha samozrejme tak,jak vsichni pisete-mam to zacalovany od 3.10. a nula od nuly posla-teda az na tu spinavou betaverzi,ktera neumi vubec nic.Jen zvazuju,ze to nemam do Kralup moc daleko a jestli je tam nahodou nepojedu usmernit.Vem cert stopado,prisel sem o vic,ale kdyz se takhle budou chovat vsichni,kam potom dojdem?Max. tak do pr…

  21. Navic ten majl na jejich slavnou podporu (aspon me) uz nefunguje a vraci se mi jako nedorucitelnej,vcelku bzunda

  22. volala jsem na obe cisla, ale nikdo to nebere. Jedno má schránku a druhe nic, jen vyzvání.

  23. NO PEKNE TO PANOVE VEDOU, ASI BY POTREBOVALI NA BUDKU, A VI O NICH NEKDO NECO, NENI TU NEKDE JESTE DALSI CHAT?

  24. Zdravím, už nějakou dobu sleduji diskuzi pod tímto článkem a vcelku se nestačím divit. Oslovil jsem v této věci občanské sdružení Spotřebitel.cz které se touto problematikou zabývá. Až budu vědět více, dám bližší info, případně zde pracovník ze Spotřebitel.cz zareaguje přímo.

    Držím palce.

    Petr Čaník

  25. to jsem zvědavej co z toho bude.sleduju to zde a začíná to bejt zajímavý.Jak tu už bylo napsáno nejde o těch stopade ale o princip.Toto by si ,podle mého soudu neměla nejen solidní,ale žádná firma dovolit

  26. A hle cosi děje!
    Pan Kořínek dnes vrazil na web něco trošku víc.
    Už tam jdou alespoň přidat obaly a ještě nějaký maličkosti.
    Jinak jsem byl e-mailem (opět) ubezpečen,že je cd připraveno k předání
    poště.Tak jsem zvědavej jak to dopadne.

  27. Bez reci viz. toto Na tento e-mail neodpovídejte, neboť je generován automaticky a adresa robot@expertsoft.cz neexistuje.
    Pokud nás budete chtít kontaktovat, učiňte tak přes formulář technické podpory na našich www stránkách.

    Vážený pane,
    dovolujeme si Vás informovat, že vaše objednávka Správce CD a DVD (v opravené a plně funkční verzi 1.02) je připravována k expedici.
    Ve chvíli, kdy bude balíček předán České poště, Vám zašleme e-mail.
    Jedná se o objednávku číslo 5071000141 vedenou na e-mail dan.plescher@volny.cz.

    Na následující adrese si můžete program stáhnout (verze 1.01 BETA):
    http://www.expertsoft.cz/produkty/software/spravce-cd-a-dvd

    Děkujeme za používání našich služeb a přejeme Vám příjemný den!
    Expert SoftWorks – Software, o který se můžete opřít…
    http://www.expertsoft.cz sem teda zvedavej

  28. jo a za svuj majl se nestydim,klidne sem ochotnej je nakopat do nekam

  29. ale o větším dárku nám kteří jsme si objednali včas za super cenu super program už ani slovo.Šťastné a veselé.:-)Já myslel že touto dobou už budu mít knihy cd a dvd v cajku.smůla.betaverze mi nebere ani klíč který jsem dostal.zadám ho vypnu program a už jsem zase neregistrovaný.a automatické doplňování z databáze,která je prý nej taky stojí za prd.vlastně není žádná.

  30. Jo Vaclave,ses klikar,ja muzu zapinat,vypinat,restartovat,ale sem prej porad ten hajzl,co nezaplatil,fuckt uz jim ty prdele nakopu

  31. a na darky jim se… kdyby to aspon zvladlo to co predchozi+neco malo navic,byl bych i spokojenej

  32. Jeste jedna perla-ted sem schvalne zkusil udelat objednavku na absolutne nesmyslny udaje(pismena v PSC ,majl bez zavinace atd),zerou vsechno,uz se jen bavim………:-)))

  33. Taky jsem Expertsoft naletěl, zaplatil jsem jim akční kredit 99Kč do programu sms zdarma, abych mohl posílat sms i na T-mobile, už jsou to 3 týdny a nic. Žádný kontakt na ně nefunguje. Program už také nefunguje, není připojení, jejich stránky také ne.

  34. NO TAK TO MAS PRAVDU, TAKE SE MI JEJICH STRANKA NEZOBRAZI. TAKZE JSME ASI OPRAVDU NALETELI.

  35. luxus.stránky nejdou zobrazit,dle jejich mailu měli do konce tohoto týdne dát cd na poštu.to nestihnou leda že by u nich pošta byla i v neděli.takže co včil?

  36. Zajímavé.teď se už na jejich stránku dostanu ale jinak nic nového:-)

  37. A tak jsem jim napsal znovu a nebral jsem si servítky, cituji:

    Dne 21.12. 2007 jsem e-mailem vypověděl objednávku, ale dosud jsem neobdržel zpět své peníze. Proto stále platí, že vás již s jistotou považuji za podvodníky a spojím se ještě s dalšími obelhanými a budeme postupovat právním směrem.

    Jste lháři, zloději a podvodníci!

    Navíc žádám, aby jste mě již neobtěžovali novými e-maily a vyřadili mě z databáze na rozesílání. Pokud mě v následujících dnech přide opět od vás e-mail, budu to považovat za spam a opět to budu hlásit na příslušné úřady.

    Ještě vám můžu sdělit, že někteří se již obrátili na úřad na ochranu
    spotřebitele.

    A světe div se, odepsali, cituji:

    Vážený pane,
    obě Vaše platby Vám byly dnes odeslány na Váš účet pod souhrnným variabilním symbolem 80xxxxxx.

    Příjemný den Vám přeje
    Technická podpora firmy Expert SoftWorks

    Takže všem radím, kzuste to a zhurta na ně!

  38. Ahoj,tak jsem znova udělal kravál (e-mailem) a oni obratem,kupodivu odpověděli :

    Dobrý den,
    všechny objednávky jsou postupně odbavovány a odesílány.
    Právě jsme Vás zařadili na přední misto, takže Vaše objednávka bude odeslána pravděpodobně zítra.

    Příjemný den Vám přeje
    Technická podpora firmy Expert SoftWorks
    http://www.expertsoft.cz

    Tak už jsem celej natěšenej ….. !
    A nebo raději ne !
    Čert ví jak to maj na poštu daleko!?

  39. jo a ještě mně zajímá když maj cd s plnou funkční verzí tak z jakého důvodu je na jejich stránkách ta nefunkční betaverze?

  40. tak je tam už nová verze.sežrala mi aktivační klíč.to by bylo v poho.ale zatím jsem nenašel jediný můj film na dvd který by se mi automaticky vyplnil.musím počkat až doplní tu skvělou databázi.

  41. Tak jsi Vendo opet klikar.Ja to stahnul dneska,ale asi sem chudej duchem,ale nenasel sem tam nikde zadny vokynko,kam bych ten slavnej klic vlozil o automatickem vyplnovani ani nemluvim,nejni tam vubec nic-to samo zkousim takovy filmy,ktery musej mit i v Zimbabwe.Chtel sem se poradit s napovedou-haha,nekam asi utekla.Proste a jednoduse je to stale zmetek.

  42. uz nekdo z vas dostal to slavne CD s darky???
    Ja uz ho mam tyden na ceste. Ale stale nic. A ta nova stazena verze nic neumi a klic to chce pri kazdem spusteni

  43. Kredit na sms zdarma mi konečně připsali ale odesílání placených sms na Tmobile stejně nefunguje, dokonce ani na O2. Takže celý program SMS zdarma – Expert Softworks je na dvě věci – na h… a na nic.

  44. Tak jsem přečetl všechny příspěvky. Koupil jsem správce cd a dvd za 179 Kč a dopadl jsem úplně stejně. Chtělo by to se nějak spojit.

Komentáře nejsou povoleny.