Radiohead vydali In Rainbows: Pastva pro milovníky muziky i teorie her

Radiohaed - In Rainbows

Tak a je to tady. Radiohead dnes po pár letech opět vydávají desku – po *Hail to the Thief* z roku 2003 nese ta letošní název *In Rainbows*. I tentokrát je kolem Radiohead humbuk. Tito britští freakové se i tentokrát rozhodli jít (nepříliš) prochozenou pěšinkou hudebního byznysu. A tentokrát to vzali skutečně od podlahy. Své netradiční přístupy promítly nejen do samotné hudby, ale i způsobu a formy prodeje.

Supportéři všech zemí, spojte se!
========================
Radiohead nikdy nebyli považováni za zpátečníky. Pionýrský duch je doprovází už od počátku jejich tvorby. Hudebně byli vždy těmi, kteří v mnohém určovali (a dodnes určují) vývoj moderní rockové muziky. Jejich podmanivé melodie v *OK Computer* nebo větší a razantnější příklon k elektronice na *Kid A* ať jsou toho dokladem. Už v případě Kid A se hovořilo o netradičně pojatém promu alba – s minimálními výdaji a s těžko stravitelnou deskou se tehdy Radiohead podařilo prorazit. Nyní jejich zvukové impérium vrací nový úder. A nejvíc bolet to bude pravděpodobně hudební vydavatelství. Po skončení smlouvy se Radiohead rozhodli jet na vlastní pěst. Prodej desky probíhá přímým a nezprostředkovaným kanálem. Jak nám to dříve pěkně po lopatě a za drahý peníz vysvětlovali „věrozvěstové z Amway“: jde o přímý vztah producent vs. finální klient. **Radiohead** samozřejmě nejsou první. Jiskra byla zažehnuta již dříve (vzpomeňme jen Underworld, německé Einstürzende Neubauten či zástupy lokálních kapel). **Radiohead** je však první velkou a mediálně profláklou skupinou, která se do tohoto odvážného byznysu pustila. Uvidíme nakolik úspěšně Radiohead zapálí planoucí jiskrou i pochodeň, jak viditelně bude hořet a kolik dalších kapel a hudebních projektů stihne zapálit? Revoluce v hudebním showbusinessu? Kéž by. Sama doba už si to sama vyžaduje – nové technologie a technické možnosti definují nová pravidla. A kdo se nepřizpůsobí skončí jako fosilie slepé vývojové větve.

Mimochodem, hodně zajímavě se o novém fenoménu v hudebním průmyslu píše poslední dobou na **Musicserveru**. Prubněte například článek Karla Veselého Děláme to pro sebe nebo třebas ten od Honzy Balouška Radiohead – další rána hudebním vydavatelstvím?.

Co z toho vše vyplývá? Už nějakou dobu to cítím v kostech, že se v hudebním průmyslu něco děje. Starým časům odzvonilo. Přišel čas, který nejde nijak odsunout nebo mu utéct. Je to čas, kdy se odkryjí karty každého posluchače. Kopírování hudbu nezabíjí, zabíjí ho sockanství a neschopnost pochopit základní pravidlo, že hudebník/kapela a posluchač jsou spojité nádoby. Zde nejde o samotné stahování muziky. Jde mi o něco trochu jiného. Přibližně o to, co se stane, když se stažená hudba posluchači (za)líbí. Podpoří – nějakou adekvátní formou – kapelu? Supportovat nebo jen snadno a zadarmo stahovat? To je to, oč tu běží a co dnes řeší nejedna kapela.

Skoro by to až stálo za větší analýzu. Je to opravdu skvělé téma (nejen) pro ekonomy. *In Rainbows* je a bude skvělou ukázkou, jak může dopadnou vězňovo dilema (viz teorie her) v showbusinessu. Převládne duch kooperace? Nebo se ukáže neschůdnost tohoto modelu? Zvítězí krátkozrace duch nespolupráce a parazitizmu? Nebo zvítězí dlouhodobě udržitelná solidarita. Odvolávat se na „jánošíkovské“ odrbávání prašivých vydavatelství je již off-topic. Dnes se může každý posluchač naplno projevit. Vyjde Radiohead tento odvážný krok? Věřím v solidaritu.

Radiohead – stará láska nerezaví
========================
A co vůbec říkám na tuto desku? Po prvních posleších můžu s klidem v duši říct, že nová deska mě ani v nejmenším nezklamala. Osobně jsem dokonce čekal méně. Safra, někdy už prostě musí Radiohead dojít nápady a šťáva. Na této desce to ještě rozhodně nečekejte. Vynikající deska. Kecám, geniální deska! Hudebně stravitelná (podobně jako byla před 4 lety i *Hail to the Thief*), pestrá a sakra chytlavá už na první poslech. Zkuste pro představu třebas Bodysnatchers. Strhující melodie a rytmus… a když to v druhé polovině Radiohead rozjedou, mám stejné návaly emocí jako když jsem před roky poprvé slyšel Paranoid Android. Zabijácká záležitost.

Shrnuto a podtrženo: 10/10 – excelentní záležitost… a radost z toho, že to Radiohead opět dokázali.

P.S. Nevím, jestli extrémně pomalý chod webu inrainbows.com, kde se dá deska objednat, byl záměrem nebo web prostě nezvládal nápor návštěvníků. Obrňte se trpělivostí. Budete ji pravděpodobně potřebovat. Hodila se i mi.

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

196 komentářů: „Radiohead vydali In Rainbows: Pastva pro milovníky muziky i teorie her“

  1. Zdar Zputniku, skvělý článek, ještě lepší deska a hlavně velké díky za upozornění na to, co že to pro nás ti kluci z Radiohead připravili. Díky.

  2. Fakt jsem si u tohoto alba nedělal zbytečné iluze. O to větší je mé nadšení z hodně povedené desky. Nemůžu se nabažit.

  3. Diky za super clanok mate. RH vydali zase skvely album, od ktoreho som naozaj nic dobreho neocakaval ale velmi prijemne prekvapil. o to viac som z toho teraz nadseny! co sa tyka tej revolucie v hudobnom priemysle. urcite je to na prospech veci ale myslim, ze stahovaniu nezabrani, pretoze sa este stale najdu ludia, ktori budu hudbu svojej oblubenej skupiny stahovat ale ti, ktori maju naozaj radi RH, ti urcite prispeju ciastkou od 0 – (infinity symbol):-D

  4. Palo, souhlasím. Stahovat se bude vesele dál. Ale to v podstatě není na vadu věci. Myslím, že toto moc dobře chápou Radiohead a další kapely. Kdo si to chce stáhnout a nekoupit, ten to udělá tak jak tak. A kdo chce podpořit kapelu, tak nějakou formou tu kapelu podpoří – viz nákup CD etc. Je to hodně o férovosti – o tom žádná. Ale myslím, že jiná cesta dnes už ani není.

    Sám jsem zvědavý, jak jim celá ta akce vyjde. Hlavu a patu to má. Záleží jen na tom, jak zareagují posluchači. Radiohead udělali ten první krok.

  5. Ja by som bol iba rad, keby sa v tomto trende pokracovalo. asi by sa konecne prebudili aj ine projekty/kapely a zacali by obchadzat velke lable, ktore ryzuju nehorazne peniaze na posluchacoch. tuto myslienku tusim mal uz Trent Reznor, ked vyhlasil, ze mu nevadi, ked si ludia stahuju jeho CD’s. RH tuto myslienku posunuli zase o krok dalej. co je super!

  6. od prvni desky kterou jsem slysel (ok computer) kdysi za mlada na gymplu tuhle kapelu miluju a nijak jinak to nebude

  7. Když jsem Radiohead slyšel poprvé někdy na konci střední školy (v době vydání The Bends a jejich koncertního turné s REM; cca 1995), tak mě tada moc nedostali. A pak vyšlo OK Computer… a začala závislost. ;o)

  8. Na OK Computer sa proste nezabuda. jedna z nejlepsich dosiek vsetkych dob a to bez debaty!

  9. Jojo, o tom žádná. Spolu s ním jsou pro mě další vrcholy tvorby Radiohlead Hail to the Thief, Kid A (to je pro mě i jejich největší experiment a dobrý krok jiným směrem) a současná novinka. Tu letošní beru za hodně stravitelnou i pro „běžné smrtelníky“. ;o)

    btw: Loňský Yorkeův projekt The Eraser taky nebyl vůbec špatný… jen mi u ní chybí ta pestrost, která jde cítit z letošní desky.

  10. Bomba clanek stejne jako tu novou desku hodnotim 10/10. Radiohead je ma nejoblibenejsi kapela a ten novej song Bodysnatchers se rozhodne stal jednim z mych nejoblibenejsich… Diky za clanek o teto vynikajici kapele

  11. frances, dík za uznání. Potěšilo mě to. Btw: v dnešním Respektu je hned 2x článek o Radiohead a jejich netradičním „obchodním tahu“. Zajímavé čtení.

  12. Já osobně bych drtivou většinu pirátů CD, co mám doma, koupila, kdyby ty placky stály dvě a ne šest stovek. Já bych nebyla zloděj a muzikanti by na tom taky byli líp. Třeba na tom RH trhnou daleko víc, než v klasický produkci. Moc bych jim to přála. Jóóóó a In Rainbows 10/10!!! Je to síla a vyjímečně mi to i energii dodává, nejen ze mě ždímá.

  13. Jak už bylo řečeno Bomba . Spokojenost, adept na nej desku 2007. Jo a nejvíc zabijácká je -Jigsaw Falling Into Place- , pusttě si ji několikrát a budete vědět o čem mluvim.

    Díky Radiohead…………….

  14. pane pisálku co ste jako myslel tímto textem ……………Převládne duch kooperace? Nebo se ukáže neschůdnost tohoto modelu? Zvítězí krátkozrace duch nespolupráce a parazitizmu? Nebo zvítězí dlouhodobě udržitelná solidarita. Odvolávat se na „jánošíkovské“ odrbávání prašivých vydavatelství je již off-topic. Dnes se může každý posluchač naplno projevit. Vyjde Radiohead tento odvážný krok? Věřím v solidaritu.
    ……………………….nevím , prostě to vydávaj bez vydavatele, samy a přes net.. no ty rádoby trefný kecy ste si mohl odpustit páč fakt nevím co tím myslíte. to nebo to,nebo to,nebo to ….. jinak na album se těším, sem zvědavý čím bude zas zajímavé…

  15. dick.tracey: Co jsem myslel tímto textem?

    Jsme na osobním blogu, takže jsem si nesměle dovolil vyjádřit svůj názor na vydání této desky… a více než na muziku se zaměřil na jiné věci, které mě kolem té desky zajímají (udržitelnost zvoleného obchodního modelu atd.).

    Vámi přepsané otázky zcela záměrně směřují ke stejným otázkám, které si lidé kladou u vězňova dilematu, o kterém píši na začátku toho odstavce. Proto je tam „rádoby trefně“ kladu.

    Kolem hudby se pohybuji a tak mě tyto otázky prostě zajímají. Myslím, že dnešní doba je hlavně o hledání nového (udržitelného) obchodního modelu. A o tom je ten článek – o tom, jestli ten, který zvolili Radiohead jím je nebo není. Před pár měsíci jsem měl otázky, na které prostě moc neexistovaly odpovědi. Tehdy jsem měl jen otázky, dnes po pár měsících mám už i odpovědi.

    Upřímně, sám moc nerozumím Vaší argumentaci, že si mám odpustit něco, protože nevíte, co tím myslím.

    Dík i za takový názor. Ať se deska líbí. Myslím, že stojí za to.

  16. Petr Čaník: jo aha , už se mi to stává srozumitelnější. díky za upřesnění.. omlouvám se jesltli za můj výpad ale studuju operační a systémovou analýzu a tak mě to téma teorie her v kontextu s prodejem alb at už jakoukoliv cestou zarazilo a netrklo.. každopádně dávat spojení toho jak svou desku budou prodávát s teorií her a kooperací ..no něco na tom asi bude :-)… mě tento model prodeje není ničím novátorským, spíše je s podivem že si něco takového dovolí světoznámý umělci.. na druhou stranu ONI si to dovolit (na rozdíl od 99% hudebníků) dovolit můžou. Možná se pletu,možná za 5 let bude všechno jinak. No ale já i mnoho lidí prostě chce nosič, obal , booklet,texty atd……. Jak chcete dát takového takovéto album dárkem k narozeninám, pod stromeček?? darujete download??
    Album mám asi hodinu stažené, opět klasika.. skladby ač slyšim podruhé,potřetí tak mám pocit jako bych je znal deset let….
    8. července koncert v berlíně…. 45euro vlez. lístky ještě jsou.. doufám že se tam potkáme:-)

Komentáře nejsou povoleny.