Stanislav Gross a jeho akcie: Jak moc to s námi myslí upřímně?

Akcie - Stanislav Gross

Kauza kolem nákupu a prodeje akcií Moravia Energo bývalým premiérem Stanislavem Grossem mi nedává spát. Ne, že by mě snad tolik stravovala závist z dobrého obchodu. Spíše mi furt vrtá hlavou, proč všechny ty „navýsost transparentní“ obchody zahaluje Gross takovou rouškou tajemství. Až se nemůžu zbavit pocitu, že kromě PR hlášek se běžný smrtelník dozví jen to, že „… [Stanislava Grosse] vzhledem k uzavřeným smlouvám váže povinnost mlčenlivosti.“ (iHNed.cz (13.10.2007) – Gross by měl objasnit svoji situaci, vyzval Paroubek).

Grossův skvěle zhodnocený obchod se navíc nelíbí ani samotné ČSSD. A nutno říct, že je to jen a jen dobře. Je to odpovídající reakce politické strany. Presumce viny mi je cizí. V politice a u takových osob, jakou i Stanislav Gross dříve bezesporu byl, to ale vítám. Mnohé to svědčí o tom, že běh na dlouhou trať vyžaduje i v politice více transparentnosti a udržení dobrého jména.

Jak tomu tedy rozumět? Jde opravdu o hodně sofistikovaně vychytané „děkovné“ za služby, které Gross poskytl v době fungování v prvoligové politice, jak to naznačuje Respekt (č. 41/2007). Jde o geniální ukázku toho, jak se v 21. století čistí špinavé peníze? Jde snad o chytře promyšlený insider trading? Nebo je Gross opravdu nevinný a média prachsprostě strkají čenich tam, kde nemají? Uvidíme. Jsem hodně zvědavý na výsledek celé této kauzy a na to, jak se nám „ten, kdo to s námi myslí upřímně“ vybarví.

1. lekce z politické kultury: Jak špinit a nepošpinit se

Politik

Je mi líto, že mnohdy tak mrháme talentem tuzemských politiků. Přehlížíme jejich schopnosti, snižujeme je či se jim dokonce posmíváme. A přitom politikové nás toho tolik učí. Jejich myšlenkové perly sice nepadají přímo na neúrodnou půdu; padají však na pole, které není kvalitně obdělávané. A to je škoda. Proto jsem se rozhodl k tomuto šlechetnému činu. Tento kurz, tyto lekce mají prostě tuto propast překonat a přinést nám běžným smrtelníkům nějaké to poučení od našich politiků. Vytvářejme spolu s nimi svět lepší, spravedlivější, méně zkorumpovaný a hlavně krásný.

Cíl tohoto kurzu je tedy jednoduchý. Z praktických příkladů z našeho politického života si vzít co největší poučení. Zvýšit a zlepšit kulturu naší společnosti. Být alespoň trochu takový jako naši volení zastupitelé – politici.

Jak špinit a nepošpinit se
========================
Tento skvělý fígl pozoruji již nějakou dobu a před nedávnem mi ho připomněl jeden milý politik – říkejme mu třeba pan Radostný. Jeho myšlenková konstrukce zněla asi takhle:

Nechci být nezdvořilý a proto zde nebudu mluvit o tom, že pan Těžký má neurovnané rodinné vztahy a jeho syn chodí za školu…

Není to nádherná hláška? Škoda, že ji v mém okolí nepoužívá více lidí. Možná je i tato obměna, při které smysl myšlenkové konstrukce zůstává zachován:

Kdybych byl opravdu nezdvořák, řekl bych, že všichni novináři jsou hovada. Ale já takový nejsem. Zaměřuji se na pozitivní věci a na to, co je prospěšné pro občany tohoto státu…

Jak na to?
=======
Postup je velmi jednoduchý.

  1. Nejdříve se pochvalte, jaký jste kalibr. Můžete k tomu použít taková slovní spojení jako například: „Kdybych to s Vámi nemyslel dobře, řekl bych na Vás, že…“ nebo: „Kdybych byl svině, řekl bych na Vás, že jste…“
  2. Pošpiňte. Například větu z bodu 1 dokončete slovy: „… jste ve 12 letech chodil se špatnou partou.“
  3. Vraťte se k tomu, co jste vlastně chtěl říct. Doporučuji ještě posluchače utvrdit, v tom, že jste opravdu frajer. Pomáhá k tomu třeba hláška: „Ale k tomu já se nikdy nesnížím.“ Posluchač je spokojený, že na něho mluví někdo opravdu čestný a vy jste zabil dvě mouchy jednou ranou.

Domácí úkol
=========
Ten dnešní má vyzkoušet, jestli jste opravdu dávali pozor. Vytvořte z níže uvedených slov souvislou myšlenku při naplnění pravidla: **Jak špinit a nepošpinit se**. Použijte termíny:

syn, automobil, policista, férový, alkohol, frajer.

Poznámka
=======
Veškerá jména byla pozměněna.