Diskuze jako prostor pro manipulaci?

Už jsem zde několikrát psal o falešných diskutérech či bloggerech (viz třeba tady nebo tady nebo tady nebo tady). Je to pro mě téma hodně citlivé. (Komerční) komunikace se zde totiž mění v čirou manipulaci. Vydávat se za nezaujatého diskutujícího vyvolává více důvěry, než klasická reklama. A vypadá to, že jde o nikdy nekončící příběh. Vedle případu Swarm.cz: Alza.cz a nemorální propagace, je to například nová kampaň, ve které jsou zdůrazňován produkt Hellomobile (a jejich spojení s Paysecem). Předevčírem jsem objevil na blogu nevinný dotaz:

„Nevite co je paysec?nabizi to napr. hellomobile.“

Resp. objevil se u dvou článků. Při bližším googlování však zjistíte, že ina (a pár dalších osob) mělo ve stejnou dobu neudržitelné pnutí mysli tento dotaz rozmístit i na dalších webech.

Tunisko.Orbion.cz
hellomobile-paysec-7

HedvabnaStezka.cz
hellomobile-paysec-8

Na internetu jde při zadání „hellomobile“ & „paysec“ najít i další kombinace, které moc nezavání autenticitou a smrdí to „falešným diskutérem“. U Marigold.cz je jich možné najít více (stejně jako třeba na Webtrh.cz).

Marigold.cz
hellomobile-paysec-4

Marigold.cz
hellomobile-paysec-5

Nelehký život Evelin

Nejsmutnější je asi příběh dívky Evelin. Ztráta paměti po vzoru Nolanova Mementa vede ke smutným situacím, kdy Evelin vychvaluje „praktičnost paysecu od hellomobilu“, aby o 2 minuty na to na jiném webu vznášela dotaz, „co to vlastně ten paysec od hellomobilu je“.

Security World
hellomobile-paysec-evelin1

Finance.cz
hellomobile-paysec-2

Samozřejmě je zde možnost, že jde o dvě absolutně rozdílné Evelin, které náhodou ve stejné chvíli myslí nad společným tématem. Evelin tuto mozkovou schopnost ztrácí i pod jedním profilem na Security World.

Poslední komentáře uživatele evelin

* 03.07.09, 14:13 Neznate paysec od hellomobile?pry je to nejaka novinka. k Prodej notebooku na Ebay: Dva pokusy, dva podvody
* 03.07.09, 14:01 Nevite jaky je rozdil mezi paypal a paysec? Je ted nejaka akce u hellomobile. k PayPal bojuje autentifikací e-mailů proti phishingu
* 02.07.09, 15:58 ja vyuzivam pri platbe pres internet paysec od hellomobile.je to moc prakticke. k Proč je používání platebních karet bezpečnější na internetu než v hypermarketu?

hellomobile-paysec-3

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

185 komentářů: „Diskuze jako prostor pro manipulaci?“

  1. Na první takový komentář odpovím, že nic podobného na blogu nechci (stejně jako odkazy na registrace do online her, odkzay na e-shopy apod.) a všechny další mažu.
    Nejhorší je, že proti tomuhle druhu manipulace není univerzální obrany. Málokterý provozovatel webu nebo fóra si bude podezřelé dotazy prověřovat, ani to není vždycky možné… a dokud to bude jen trochu fungovat, budou se falešní diskutéři vyskytovat.

  2. Já jsem tenhle komentář dostal taky. Byl od janky. Smazal jsem ho, protože nebyl k tématu článku (nebo jen velmi vzdáleně) a tudíž mi bylo jasné, že jde pouze o propagaci. Tím chci říct, že není třeba nic prověřovat, k čemu je taková otázka u článku, který je úplně o něčem jiném? Ale pokud jde o fórum, nevidím na tom nic zas tak špatného. Otázka a odpověď může někoho zajímat, někdo za ní třeba bude rád, když se následně dozví, co že ten Paysec od Hellomobile je.

  3. Luboši, mně naopak přijdou tyto „komentáře“ ve fórech jako něco zásadně špatného. Neformální diskuze se zde degraduje na něco, co s neformálností nemá nic společného… jde o řízenou snahu někoho ovlivňovat myšlení/názory s tím, že je u nich vytvářen dojem, že je to dotaz nezaujatého přispěvatele. A v tom si myslím, že je ten hlavní problém: je vytvořen dojem, že jde o názor někoho nezaujatého > a tudíž má jeho názor větší cenu. Trochu (byť ne ve všech aspektech) mi to připomíná komplice od skořápkáře, který vytváří dojem, že je se „službou“ spokojen (vždyť přece xkrát už vyhrál).

Komentáře nejsou povoleny.