Twitter a spam: Blokujete obtěžující „spammery“?

Před nějakou dobou jsme se s Pavlem Neumanem z Buzzmagu bavili o „spamu“ na Twitteru. Bylo to v rámci Dne proti spamu a na spamy na Twitteru prostě přišla řeč.

Spam na Twitteru?

Spamy na Twitteru? Existuje vůbec něco takového? Uznávám, že nejde o klasickou podobu spamu, jak jsme zvyklí z mailů nebo komentářů… přesto i Twitter se zalíbil různým individuím. Není se čemu divit. Jsou tam lidé, nákupní síla… a zatím tam lidé nejsou tolik „obrněni“ proti obtěžujícím uživatelům a zprávám.

Ale, co mám na mysli tím spamem? Jednoduše: nějaký „uživatel“ (možná vzhledem k automatizaci se spíše můžeme bavit o „účtu“) se k vám přihlásí jako Follower. Nejen k vám, ale k x dalším uživatelům. Na svém účtu si pak nahodí různé komerční nabídky s odkazy. Navíc jsou všechny odkazy (buď automaticky nebo vědomě) anonymizovány přes Tinyurl. Zažili jste takovou situaci? Zkoumali jste daný účet? Zkusili jste, kam vedou ty linky? A zablokovali jste si pak takového followera nebo jste ho nechali být (když vám aspoň zvýšil hodnotu Followers)?

Osobně nemám nic proti tomu, když firmy působí na Twitteru. Je to skvělý nástroj; výborná a příjemně neformálně laděná cesta komunikace s klienty a dalšími „fandy“ firmy. Stejně tak jako firemní twitter účty mi nevadí ani seriózní firemní blogy – naopak, mám je rád. Rád se dívám pod pokličku. Přesto věřím, že existují nějaké meze. Meze, kde končí komunikace a začíná otravování druhých. Obtěžující uživatelé zasílající spamy přes Twitter patří do té druhé skupiny. Minimálně tím, že si kvůli nim musím dát tu práci a podívat se, jestli jde o člověka, který má zájem o mé mikroblogování, nebo je to jen uživatel, který prudí se svými produkty. Bohužel to pak snižuje kvalitu Twitteru. Škoda.

Co si myslíte vy? Jde o spam? Je pro Vás obtěžující? Blokujete takové uživatele? Budu rád za vaše názory v anketě a diskuzi. Těším se.

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

139 komentářů: „Twitter a spam: Blokujete obtěžující „spammery“?“

  1. Já jsem ta čtvrtá možnost v anketě – vím, co je Twitter, ale netvítuju ;) A pokud by došlo na uvedenou situaci se spamem, tak upřímně – možná bych ho nechal, pokud to nepřeroste nějakou únosnou mez. V diskuzích na svém blogu také nemažu odkazy jinam, co jsou k tématu a je to v jistých mezích.

  2. Nemažu je, ale taky neklikám a nečtu, už podle username je většinou patrné že jde o SPAM. Už několikrát se mi stalo že po odeslání tweetu s nějakým tagem se okamžitě přihlásil SPAM follower. A už mě sleduje i pár českých SPAM účtů.

  3. Pokud ti followers maji byt k necemu, tak se budou muset filtrovat. Vetsinou nemaji skoro zadne followers a maji hodne following. Jejich username neni smysluplne a nemaji zadny tweet. Do followers mi pribudou driv nez maji moznost precist si muj tweet, protoze to delaji automatizovane.
    Takze jsme dali dohromady zadani na filtr.

Komentáře nejsou povoleny.