Reklama na Tento a britští Blur?

Slyšel jsem reklamu na Tento (papírové zboží) poprvé minulý týden a půl dne mi vrtalo v hlavě, kde jsem ten song už slyšel. Věděl jsem, že jsem iks let nazpět tento song poslouchal. Kdo si má ale po letech vzpomenout; navíc v tom kvantu naposlouchaných a oblíbených kapel. Nakonec mi to po pár hodinách docvaklo. Posuďte sami:

Reklama na Tento

Britští Blur a jejich song Charmless Man

Slyšíte to tam také nebo jen já trpím stihomamem? Neznám okolnosti, za kterých vznikla tato reklama; předpokládám, že má Tento vše ošetřené. Jen mě to zaujalo. Bez ohledu na tuto reklamu jsem si vzpomněl na situace, kdy právníci podle počtu shodných taktů definují náhodnou shodu a plagiát – viz třeba kauza Madonny a její skladby Frozen. A znovu pro jistotu píši: Věřím, že Tento to má ošetřeno. Jen se mi prostě všechny tyto věci pospojovaly a vybavily v jednu chvíli.

Mimochodem: Neznáte někdo bližší okolnosti kolem této reklamy? Jde o propůjčenou skladbu a jakousi „coververzi“ nebo je song natolik „pozměněn“, že nebylo třeba řešit autorská práva (opět samozřejmě v mezích současné legislativy)? Zajímalo by mě to. Pokud víte více okolo, určitě dejte vědět níže v diskuzi.

Aktualizace z 23:41 h

„Záhadu“ kolem reklamy od Tento před chvilkou rozsekl Ondra alias halogan. Přes Twitter jsem dostal jeho vzkaz:

@zputnik hele tak ta písnička je od francouzských Cocosuma s názvem Hey You!

A Ondra má recht. Takže žádní Blur, ale Cocosuma. No, asi už senilním. Neslyším zatím hlasy, ale slyším v nových kapelách dozvuky mé puberty a mých starých oblíbených kapel. Já tam ty Blury prostě slyším, byť Cocosuma je samozřejmě ta správná kapela v tomto videoklipu. Zjistím si o této kapele víc, zní šmrncovně.

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

4 komentáře: „Reklama na Tento a britští Blur?“

  1. Podrobnosti opravdu netuším, ale zaujal mě tam ten MacBook bez loga Apple …
    Poslední dobou mi příjde, že se obecně hudební podkresy reklam v TV zlepšily, i to co má Prima, jako předreklamy, je fajn.. takový ten soul/rnb, kde je holka na louce.

  2. Prímácké „jingly“ (nebo jak tomu říkat) jsou teď hodně povedené. Zaujalo mě taky na kolika místech se teď objevila hudba od Sigur Rós… stejně jako kdysi zase hodně mezi podkresy frčeli Massive Attack. Jinak tajemství songu vyřešeno haloganem (via Twitter – viz výše Aktualizace).

    Ale já tam prostě ty Blury slyším… ;o)

  3. Sigur Rós mají takovou poetickou hudbu, která se celkem hodí, ale z Massive Atack srší rozervanost, což je zase ideální pro tohle počasí :) Ale vyvolat depresi u tv maniaků asi nikdo už nechce xD

Komentáře nejsou povoleny.