Akciové trhy: Něco si přej, padá burza!

Tak máme za sebou další pracovní den a další den obchodování na Pražské burze. Tento je o něco zajímavější (čti: děsivější). Pražská burza dnes zažila největší propad za dobu své existence – 8,46 %. Člověk nadopovaný snahou USA i zemí EU utlumit finanční krizi, čekal brzké změny k lepšímu… nejlépe pak nadějemi a optimismem naladěné investory, kteří mohli dnes čekal zlepšení situace a posunout akciové trhy do kladných čísel. Propady takových titulů jako ČEZ (13,33 %) se jen tak nevidí. Před pár měsíci obchodovaný titul za 1.400 Kč dnes uzavřel na 888 Kč.

„Tento týden začal na pražské burze podobně jako ten minulý, a to dalším hlubokým propadem. Index PX ztratil hrozivých 8,5%, což je největší jednodenní propad v celé historii pražské burzy a uzavřel na svém tříletém minimu, nejníže od května 2005.“ (Akcie.cz: Josef Němý (Komerční banka) – Pražská burza padá nejvíce za dobu své existence)

Akcie na Pražské burze (6. říjen 2008)
Akcie na Pražské burze (6. říjen 2008)

Klid nebyl dnes ani v jiných zemích Evropy či Asie. Hluboké propady kamkoliv se člověk podívá. Wall Street v tuto chvíli prohlubuje svou ztrátu – v současné chvíli (16:50 h, 6. října 2008) propad přes 4 %.

Jednu z příjemnějších chvil snad mohli pro tento den zažít třeba akcionáři Telefónicy; (dnes) začali dostávat dopisy o výplatě dividend. Nedá se nic jiného než čekat a doufat v brzké zlepšení. A co vy? Nakupujete? Čekáte? Jste zaseklí vysoko nad současnými cenami?

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

171 komentářů: „Akciové trhy: Něco si přej, padá burza!“

  1. Já se nestačím divit. Mít po ruce nějakého toho „voodoo“ ekonoma, tak mu předvedu slicing and dicing ručně :) Zajímavý dopad to bude mít na technologické firmy, startupy počínaje a mamuty jako HP, Dell, IBM konče.

  2. Ahoj,
    promiň, ale kdybys za poslední dva dny, vydělal na akciích NWR 25% (kupoval jsem na 62Kč a prodával na 78,5Kč), tak bys měl možná taky radost…tak jsem se chtěl podělit o dobrou firmu:-)
    A protoye jsem mel napakovano, byl to obchod za 1,1M, takze mam doma 250 000. Proste mam radost, promin :)

  3. Faisliku, tak to se s takovým člověkem setkávám poprvé. Normálně to dělají jen spammeři, ale vytvořím si novou škatulku: Faislik. Plný nadšení z dobrého obchodu hážeš své komentáře na různé weby, prostě WOM v plné kráse. Marketéři by z tebe měli radost.

    Příště jen dávej trochu obsáhlejší popisy. Třeba z takového příspěvku, co se včera objevil na iHNed.cz, jsi tu svou radost moc nesdílel. Je to moc strohé:

    Autor: faislik
    Předmět: akcie
    Text: www**atlantik**cz

    Na Kurzy.cz ses včera taky moc nevytáhl:

    Autor: faislik
    Předmět: akciový výhled
    Text: www**atlantik**cz

    Příště přidej na emotivnosti.

Komentáře nejsou povoleny.