Jste pro zavedení šokujících TV spotů o dopravních nedohách?

Sledovali jste dnešní Otázky Václava Moravce (ČT1/ČT24)? V dnešním vysílání bylo mimo jiné řeč i o zavedení šokujících TV spotů o dopravních nehodách. Velmi zajímavé téma. TV spoty by měly být v TV vysílány od letošního podzimu. Do prázdnin, kdy lidé budou trávit řadu hodin na cestách, se TV spoty nepodaří/nepodařilo vyrobit + dle vyjádření lidé přes léto stejně nesledují televizi.

Jste pro vysílání šokujících TV spotů o dopravních nehodách? Myslíte si, že takové spoty opravdu některé lidi přimějí k odpovědnější jízdě?

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

329 komentářů: „Jste pro zavedení šokujících TV spotů o dopravních nedohách?“

  1. Jsem jednoznace pro.

    Tyhle reklamy jsou vazne drsne a to je dobre. Mam z nich husi kuzi a rozhodne mi v hlave uviznou na delsi dobu / nebo pri rizeni.

    Smula je, ze Cesi tohle bud neumi, nebo nechteji. Reklamy od Besip jsou vetsinou suche, nenavodi efekt husi kuse a spise se snazi o zlehceni situace formou vtipu. Doufam, ze ty „nase“ reklamy uz budou konecne „lepsi“, nez napr. toto http://www.youtube.com/watch?v=po-Jii1KaBA

  2. Nosi, přesně tuto reklamu jsem měl na mysli, když jsi tu napsal o BESIPu.

    Sám jsem pro to, ať se takové šokující reklamy o bezpečnosti na silnicích objeví/objevují v éteru. Myslím, že něco takového v lidech zanechá stopu… o to opatrnější snad budou na silnici.

  3. Tyhle reklamy už znám dlouho a i přesto mi pokaždé při dalším shlédnutí běží mráz po zádech. Ale jo, jsem pro.

    Nechápu, jak je dělaná ta poslední, kde je bez střihu vidět v jednom záběru při zastavení jak přijíždějící auto, tak ven lezoucí člověk…

  4. Já jsem taky pro.

    Někteří řidiči jezdí vskutku jak prasata, jednou rukou drží telefon nebo papíry a přitom si to trádaj dobrou stovkou.

    Ale ať jsou drsné a né ty se Soukupem!

  5. No já proti těmto reklamám nejsem a klidně se mohou vysílat, ale silně pochybuju o tom že by to někoho mohlo ovlivnit. Ten kdo jezdí jako blázen stejně bude jezdit stejně dokud se mu nedej bože něco nestane.

  6. Tak toto potrebujeme som vodic a tiez raz za cas tumu dupnem ale len ked som sam a som niekde kde neny zivej duse.
    Tato reklama otvara oci aj tomu co to vidiet nechce a dobre je ze tam je ukazane aj nasledky ako ten chlapec a rodicia.

    Kies by aj na SK toto bezalo

  7. Ne.
    ani to že něco takového uvidím na obrazovce, mě nepřiměje nad tím přemýšlet více, pokud už jsem to neudělala předtím, možná mě to donutí častěji přepínat, pokud bych byla cynik ještě mě to pobaví.
    lidé, kteří jezdí nebezpečně, si neuvědomují hodnotu svého života a nechtějí vidět nebezpečí, jakými je provoz na silnici. je to prostě nebezpečná hra, tak jako život sám o sobě.
    Jediný moment, kdy se jich takovéto věci dotknou, je pokud se takováto příhoda přihodí přímo jim.
    Je to jen další nápis na krabičce, že kouření může zabíjet, všichni to víme, ale nic to nemění na faktu že se cigarety prodávají dál.
    svět je plný takových věcí a servírovat je jako přídavky k akčním seriálům jejich sdělení devalvují.
    smazává se úroveň mezi filmem a realitou.
    Lepší by bylo přivést lidi k vědomí, že jejich život je dar a každý další den v jejich životě je malý zázrak. -))
    Takovými spoty, docílím toho, že se pár lidí začne bát, ale strach ještě nikdy nevedl k ničemu objevnému.

  8. Kdo se díval na první spot, tak když vezmu že ve vesnici by asi tak rychle jet neměl, tak problém nebyl v rychlosti ale blbosti řidiče, každej instruktor autoškoli vám řekne, že cokoliv menšího než jelen nebo statnej divočák se bere a někdy je bezpečnější skolit i je. To znamená chytnout pořádně volant a dupnout na brzdu, žádný škubábí volantem a podobný hovadiny. Jediný vysvětlení toho klipu je že ten pes byl jeho.

  9. Kolik lidí si vzpomene na drsné spoty z televize když usedá za volant? Je to stejné jako když vidíte reklamu na pneu. Vzpomenete si na tuto reklamu když usedáte do auta? Ne. Zajímá Vás jen jak se nejrychleji dostat do práce, na nákupy, co se musí ještě během cesty zařídit a koho obvolat.

  10. [9] Já naopak od neděle na ty reklamy docela myslím. Aspoň se mnou to pozitivně pohlo. Nemyslím si sice, že jezdím jak prase… ale stejně tak nemůžu říct, že jsem řídil/řídím ve všech případech jako svatoušek. Proto si myslím, že je dobře, že takové reklamy jsou. I když takové reklamy kampaně zůstanou v lidech jen pár dní, plní svůj účel.

  11. ale je fakt, že pokud to zachrání třeba jen jedinej život asi nějakou hodnotu to má. -)

  12. Jsem každopádně pro. Ideální by bylo místo reklam dávat takové klipy, snad by to někomu otevřelo oči. Jak ale už někdo psal výše, tak ti dementi, co se chovají jako zvířata, by to stejně nepochopili.

    Každý se změní až něco podobného zažije. To pak najednou bude všechno jasné i bez nějakých reklam.

  13. Já jsem určitě pro, i když si myslím, že na ty nejhorší řidiče to dopad nebude mít naprosto žádný. Když už někdo jednou jezdí jako prase, tak ho žádná reklama nepředělá. Na druhou stranu jako výchovný a preventivní prvek na začínající řidiče je to podle mne výborné.

  14. Nemyslím si,že to bude mít nějaký efekt. Mladí,kteří mají čerstvý řidičák mají jiné zájmy než sledovat tel.noviny. Mně osobně stačilo kouknout na ty fotky…a proto obdivuji všechny profesionální hasiče, kteří takové katastrofy vidí na vlastní oči, zachranují a pak se s klidem vrací ke svým rodinám.

  15. Mohla by to Nova klidně vysílat před koncem T.N. místo závěrečné reportáže o zvířátkách ;o)

  16. Jestli to bude mít efekt nevím. Každopádně je to dobrý nápad a snad lidem uvíznou v hlavě a vzpomenou si na ně až budou chtít šlápnout na plyn…

  17. Já jsem se poté, co jsem dřív viděl jeden spot, začal pásat i vzadu.

  18. Já jsem sice pro, ale obávám se, že to nebude mít velký efekt. Někdo začne jezdit pomalej, někdo ne.

    Ale když jezdí někdo pomalej, neznamená to bezpečněj. Nejhorší případ je: pomalu jedoucí auto prostředkem silnice, za ním se tvoří pěkný řádek aut, řidiči začínají být nervózní, předjíždí všude, kde se jen trošku dá… děs běs.

    Je to všechno o lidech. Sebedrsnější reklamy nepomůžou, když průměrný český řidič je hovado.

  19. [21] „Sebedrsnější reklamy nepomůžou, když průměrný český řidič je hovado.“

    Ano, je to tak. Uprimne preju magorovi v zeleny felicii, ktery me vcera na d1 u Havlickova Brodu ve 130 z prava predjizdel, aby nez se mu ten strep uplne rozpadne, zabil co nejmin lidi. Nejen, ze to auto se de-fakto rozpadalo, ale zapichnout to pred auto (cti mne) ve vzdalenosti 1m je i na mne trosku silny kafe.

  20. Souhlasim, osobně mě jeden takovýto spot, který jsem viděl na youtube.com odradil od koupět Hondy Civic 5g, když jsem viděl jak byl total na šrot. Díky tomu jsem se začal zajímat o aktivní/pasivní bezpečnost a nakonec koupil auto o generaci mladší aspon s 2 pytlema a lepším NCAP výsledkem crash testu …. takže sem s tím :)

Komentáře nejsou povoleny.