7 důvodů, proč mám rád Facebook

Před časem jsem psal, že k sociální síti Facebook jsem byl ze začátku zdrženlivý. Zaregistroval jsem se tam před více než rokem a vcelku nechápal, k čemu mi ten „vyhajpovaný“ web může být. Poslední dobou mu však stále více přicházím na chuť a vidím jeho nesporné přednosti a možnosti. Ve stručnosti zde uvedu jen některé z nich.

1. Možnost dát svým přátelům a známým vědět, co je u mě nového

Mám kvantum přátel a už delší dobu jsem řešil problém, jak některým z nich dát vědět, co nového se u mě šustlo či změnilo. Facebook je v tomto příjemnou odpovědí. Není v podstatě ničím jiným než jednoduchou nástěnkou, kde informuji o tom, co je u mě nového. Byla by to samozřejmě zbytečné, pokud bych se to samé jednoduše a rychle nemohl dozvědět já o svých přátelích… a pokud bych s nimi nemohl jednoduše komunikovat. To vše mi Facebook umožňuje.

2. Jedna síť, která vládne všem

Samozřejmě by mě moc nebavilo, pokud bych musel to, co již píši jinde pracně vypisovat či přepisovat znovu na Facebooku. Facebook slouží jako centrum, kde se mi shromažďují informace z různých míst. Prostě si Facebook propojíte s dalšími weby/aplikacemi. Máte Twitter? Nechte si ve svém profilu zobrazovat, co do něj právě píšete. Máte blog? Nechte si přes RSS načítat, co jste do něj právě napsali. Používáte Last.fm? Není problém, prostě si na Facebooku zobrazte, co právě posloucháte. Facebook je prostě jedna síť, která vládne všem.

3. Soukromí: filtrování, co komu sdělím

Na Facebooku můžete mít samozřejmě kvantum různých přátel – od spolužáků ze školy, po rodinu, rodinné přátele, spolupracovníky apod. Je jasné, že všem těmto svým známým a přátelům pravděpodobně nechcete sdělovat stejné věci. Rodině chcete ukázat fotky z výletu, ale nechcete se o ně dělit s pracovníky nebo firemními partnery. Není problém. Jednotlivé přátele a známé si přiřadíte do různých skupin a podle libosti filtrujete sdělovaný obsah. Míra soukromí je na vás.

Facebook - 7 důvodů, proč mám rád Facebook

4. Soukromí: Facebook coby „uzavřený systém“

Uzavřeným mám nyní na mysli to, kdo může nahlížet do Vašeho profilu. Ve srovnání s Myspace.com (který mě iritoval, irituje dodnes) je Facebook podstatně uzavřenějším. Dokud si uživatele nepřidáte do svých kontaktů, nejsou schopni se o Vás dozvědět téměř nic. A pokud už se rozhodnete pro přidání kontaktu, opět můžete filtrovat množství sdělovaných informací – viz bod výše.

5. Jednoduché nahrávání fotek a fotogalerií

Facebook mě překvapil možností snadného importu fotek. Jednoduchá služba, jak druhým ukázat nové fotky, diskutovat o nich, případně jim na fotkách ukázat, kdo je kdo. A opět jsme u výhody filtrování – vy jste ti, kdo určují míru soukromí.

6. Cílení reklamy

Na Facebooku můžete prezentovat svůj produkt, značku, firmu… Výhodou takto vedené reklamy je její cílenost. Při zadávání reklamy si můžete přesně zvolit okruh těch, kteří budou reklamou „zasaženi“. Již při zadávání reklamy vidíte velikost oslovené skupiny uživatelů Facebooku. Více o reklamě na Facebooku v některém z příštích článků.

7. Česká lokalizace

Už jsem o tom psal v předchozím článku: Komunitní síť Facebook už umí česky. Facebook je už nějaký ten den konečně dostupný v češtině (některé části stále ještě potřebuji dopřekládat, ale je to jen otázkou času). Česká lokalizace je imho jeden z důvodů pro jeho větší rozšíření v našich končinách. A to byl také důvod, proč jsem o zřízení účtu na Facebooku přesvědčil mou sestru, která žije na jiném konci republiky… a mé rodiče, pro které je česká lokalizace alfou a omegou jejich pohybu po internetu (podobně jako pro kvantum jiných).

Facebook - 7 důvodů, proč mám rád Facebook

Lehce mimo – propojení Digsby s Facebookem

Používám IM Digsby. Neslyšeli jste zatím? Měli byste. Vychytaný kecálek, který vedle klasických kecálků (MSN, ICQ, GoogleTalk, Jabber, Yahoo, AIM) integruje různé sociální sítě včetně Facebooku. V rámci Digsby tak mám stále přehled, co se děje na Facebooku a mohu díky němu využívat i Facebook Chat. Drobnost, která potěší. O Digsby podrobněji snad jindy. Zatím můžete o Digsby číst zde, zde, zde nebo zde.

Ale zpět k síti Facebook. Používáte? Patříte mezi spokojené a časté uživatele? Jaké klady a zápory jsou s Facebookem spojeny? Neváhejte a podělte se o své zkušenosti v diskuzi.

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

16 komentářů: „7 důvodů, proč mám rád Facebook“

  1. Souhlasím, že Facebook je opravdu fajn – právě díky různým „pluginům“, které je možné v něm používat a kvůli jeho přehlednosti. Koneckonců je vidět, že jeho oblíbenost roste celosvětově a nedávno předběhl MySpace v počtu lidí, kteří na něj denně přijdou (viz. http://www.emag.cz/facebook-predbehl-myspace/ ).

    Pro mne je zajímavý ještě LinkedIn, ale je pravda, že tam je to spíše na „profesní“ úrovní, zatímco Facebook na té „kamarádské“ :)

  2. Facebook take uz nejakou dobu pouzivam. Podnet prisel od mych kamaradu, kteri jsou tam jiz delsi dobu a premluvili mne, abych se take pridal, ze nebudu litovat. Dnes jiz mam v pratelich nekolik desitek lidi, posilame si ruzne zpravy, obrazky, videa a vse mozne. Navic pokud se clovek nudi, da se na facebooku opravdu vyblbnout s ruznymi aplikacemi. Jednu za vsechny – FFS alias friends for sale – aplikace, pomoci niz si kupujete sve pratele.
    S pouzivanim Facebooku jsem spokojen,…

  3. [1] Myspace mě nikdy nebavil. Resp. registroval jsem se tam jen kvůli hudebnímu webzinu **“Post-Rock.cz“:http://www.post-rock.cz**. Od začátku až dodnes tam však nerad chodím. Resp. pokud nemusím, tak tam nevlezu. Oproti tomu Facebook je jiná liga.

    S Linkedin souhlasím – výborná aplikace. Oproti Facebooku cíleně určená k profesnímu využití.

    [2] Moc na takové aplikace jako FFS nemám čas. Je to k něčemu? ;o) Osobně jsem si vždy myslel, že jde o to, jak „hravou formou“ získat od lidí přesnější informace pro lepší cílení reklam.

  4. Já se musím přiznat, že Myspace používám o dost víc než Facebook, tomu jsem ještě nějak nepřišel na chuť, profil tam mám sice už opravdu dlouho, ale skoro ho nevyužívám. Asi mám špatné přátele, ale sem tam pořád něčím otravován a zatím žádná „aplikace“ snad kromě Last.fm mě tam nezaujala. Je pravda, že hlavní výhodou Facebooku je přehlednost, ale na Myspace se mi líbí to, že si člověk může svůj profil alespoň trochu přizpůsobit. Facebook mi přijde tak trochu jako všechno a zároveň nic. Možná změním ještě názor, neodsuzuji ho, ale u mě zatím Facebook nějak nevede.

  5. Musím se přiznat, že jsem podobným sociálním sítím příliš nepřišel na chuť. Jednak tam nemám žádné přátelé (z těch co jsou on-line, tak pro ty neexistuje nic jiného, než Seznam, nebo max. ještě Centrum ;)), takže nevidím ani důvod se tam přihlašovat a za druhé na to nemám čas. Ono stačí, že denně promrhám spoustu hodin čtením nových článků na IT serverech, pročítáním blogů, komentováním a přispíváním do diskusí, navíc psaním vlastního blogu, atd., takže čas na nějaké sociální sítě nezbývá. Jedinou sociální sítí (jde-li tak nazvat), kterou pravidelně využívám jsou Spolužáci.cz, kde alespoň vnímám nějaký užitek z udržování kontaktů mezi námi spolužáky.

    PS: Celkem mě udivuje, že je takový boom kolem Facebooku, když na Live Spaces lze dosáhnout v podstatě toho samého – možnost přímo blogovat, načítat RSS, udržování kontaktů, atd. Přitom Live služby jsou dávno dostupné v češtině. Jenže česko je asi opravdu „seznamácké“ a krom seznamáků je tu už jen hrstka znalejších, kteří využívají i něco jiného – obvykle zahraničního a raději něčeho, co nemá souvislost se značkou Microsoft. Proč tomu tak ale je, to těžko říci…

  6. [4] Díky. Vážím si toho.

    [5] Beru, že Myspace je otázkou názoru. Mě na Myspace hlavně štvala ta grafická rozháranost (pro srovnání třeba s virb.com), nestabilita a výpadky (i když věřím, že teď už je to snad lepší), šílený kód a ergonomická nepřívětivost… a pak taky spamy, spamy, spamy. To je i důvod, proč si u Facebooku vážím té uzavřenosti. Šli na to odjinud (neříkám, že lépe). Ta „uzavřenost“ mi ale vyhovuje – nepotřebuji o sobě světu dávat vědět. Potřebuji informovat mé kámoše, co se se mnou děje… a toto Facebook plní na jedničku. Myspace je v tomto více otevřenější a o to vhodnější ke komunikaci s „vnějším světem“. Proto je ideálním místem pro kapely a hudebníky.

    [6] Souhlasím, myslím, že Microsoft v poslední době hodně boduje (v dobrém slova smyslu). Ad Spoluzaci.cz – nejsou špatní, ale pro mě příliš úzce zaměření. Facebook mi dává více prostoru…

  7. Hmm, Pred chvilou som sa registroval na Face book, a ostal som dost sklamany. Pripada mi to celkovo nejake divne.
    No hlavne som nepochopil ako si najst cloveka pokial nemam o nom detailne info, a co take by som tam komu mal davat vediet, ved znamy vedia ako vyzeram, a co robim nikoho do toho.
    Stale som nepochopil na co vlastne taketo siete sluzia.
    Na obkecavky o nicom ? Ved s tymi par vybranymi kamosmi popisem aj cez skype, alebo icq, alebo iny system, ked chcem poslem obrazok priamo a nemusim riesit filtrovanie.
    No mozno som proste iny. :-))

    Takze samotarom neodporucam :-))

  8. facebook mi prijde jako blbost z toho duvodu, ze vetsinou mam ve friendlistu kamarady ktery znam osobne dlouhou dobu a koukat na jejich fotky ktere uz jsem davno videl je nudne. A hrat hry na Facebooku je taky blbost kdyz mam vedle pocitace Xbox360. na chat je lepsi skype nebo windows live messenger. koho to bavi tak at ho to bavi, ja mam na facebook takovyto nazor.

  9. FB je trapny socialni experiment, kteremu, jak vidno, propada temer kazdy. Nahradte si realne vztahy virtualnimi a svou prdelku uz od pocitace nemusite zvednout. Jen tak mimochodem-precetli jste si poradne licencni podminky? Mate jeste porad pocit soukromeho vlastnictvi? Carpe diem!

Komentáře nejsou povoleny.