Tip-Práce.cz: Spamy hodné Úřadu pro ochranu osobních údajů

Tip-Prace.cz

Tak jsem tento týden dostal další nevyžádaný mail od společnosti HZ PROFIN s.r.o., která provozuje server Tip-Práce.cz. Nevím, jak to chodí u vás, ale mně v poslední době dávají o sobě vědět častěji než je zdrávo. Rozuměj: svými maily mě maximálně obtěžují. Za poslední dobu mě „oslovili“ hned několikrát, a to například akcemi:

  • 10.6.2008 – Předmět mailu: TIP-PRACE.cz – tiskárna, kopírka, skener ZDARMA
  • 3.6.2008 – Předmět mailu: TIP-PRACE.cz – mobilní telefon ZDARMA
  • 14.5.2008 – Předmět mailu: NAVIGACE GPS ZDARMA – TIP-PRACE.cz
  • 26.3.2008 – Předmět mailu: TIP-PRACE.cz – nejúčinnější, nejrychlejší a nejlevnější inzerce práce v ČR
  • 3.3.2008 – Předmět mailu: AKCE na TIP-PRACE.cz

Úřad pro ochranu osobních údajů

Jak na takové elektronické smetí?

Pokud máte pocit, že jste obdrželi nevyžádaný mail, neváhejte a podejte stížnost na Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Na svých webových stránkách má tento úřad jednoduchý formulář pro vyřízení Vaší stížnosti (kliknutím otevřete oficiální formulář ÚOOÚ). Celkové sepsání stížnosti netrvá déle než 5 minut.

„Spam je obecný výraz pro nevyžádaná a nechtěná sdělení, která jsou zasílána na vaši internetovou adresu nebo (ve formě SMS) na váš mobilní telefon. Jinak řečeno, z hlediska elektronické pošty jde vlastně o nežádoucí elektronické „smetí“. Spam má zpravidla podobu inzerce či obchodního sdělení reklamního charakteru, přičemž je hromadně rozesílán na obrovská množství (může jít i o miliony) elektronických adres. Sdělení, které spam obsahuje, se vás většinou snaží přesvědčit, abyste navštívili určité internetové stránky, abyste je dále procházeli a abyste si co nejdříve objednali určitý konkrétní produkt nebo službu.“ (zdroj: Úřad na ochranu osobních údajů)

Rozhodně není doporučováno na tyto maily reagovat, natož pak zakoupením nabízeného zboží. Kde není poptávka, tam není nabídka. Osobně si myslím, že jakákoliv rozumná firma pochopila a chápe, že tento způsob „marketingové komunikace“ není obecně pozitivně vnímám… a firma, která se rozhodně zasílat nevyžádané maily, se tak sama automaticky zařazuje mezi pochybné, druholigové firmy.

Chodí vám taky maily od firem typu Tip-Prace.cz. Od firem, které si marketingovou komunikaci pletou s (eufemicky řečeno) tapetováním nevyžádanými maily? Podali jste už někdy stížnost na ÚOOÚ kvůli nevyžádanému mailu? Koupili jste si někdy zboží na základě obdrženého spamu?

Poznámka závěrem

Budu rád za váš názor v aktuální anketě. Najdete ji v pravém sloupci (části) webu.

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

230 komentářů: „Tip-Práce.cz: Spamy hodné Úřadu pro ochranu osobních údajů“

  1. Někdy v roce 2005 jsem překonal lenost a proklikal jsem se bonzovací procedurou na ÚOOÚ. Tehdy to byl spam s nabídkou nějakýho katalogu firem. No, a před pár týdny mi pracovití úředníci z ÚOOÚ odepsali, že nelze nic dělat, páč není jasné, kdo ten spam poslal. (Ačkoliv v mailu byla adresa, jméno atd.)

  2. Obracet se na ÚOOÚ má naprosto stejný význam jako obrátit se na lampárnu na nákladním nádraží. Jistá zásilková služba mně posílala spam, vyplnil jsem formulářík, po pár měsících se optal, jak to vypadá, jakási babizna z onoho úřadu mně mailem seřvala, že nejsem zdaleka jediný, kdo se na ně obrací, že těch případů mají tisíce, a za dalších pár měsíců jsem dostal mail, že s tím nic dělat nebudou, protože jsem jediný, kdo si na tu firmu stěžoval.

  3. No to máš těžké, ono hlavně není SPAM a SPAM a například obchodní nabídkou kterou sem tam pošlu považuje 0,5 procenta lidí za SPAM a vyhrožují soudy a jinými věcmi, 1% lidí dané akce využijte a zbytek to prostě smaže. Co ale je a co neni SPAM je jiná otázka. K tématu: ÚOOÚ je myslím v těchto případech naprosto bezzubý a neschopný. když někdo pošle dva tři podobné maily tak jednoduše nastavit automatické mazání aje to desetkrát rychlejší než vyplňovat formulář na UOOU

  4. [3] Souhlasím s tebou, že je spam a spam; resp. ne vše, co je lidmi považováno za spam, naplňuje i zákonnou definici spamu. Osobně si myslím, že česká legislativa je hodně děravá, ale to je jiná kapitola. A v tomto se musím zastat ÚOOÚ, kteří tak ztrácejí silnější nástroj, jak proti českému spamu bojovat.

    Osobně bych to s ÚOOÚ neviděl zas tak bledě. Myslím, že by mohli fungovat podstatně pružněji a rychleji, ale zas až tak neschopnou organizaci bych z nich nedělal. Před pár měsíci jsme strávil několik hodin s jedním inspektorem z ÚOOÚ a myslím, že měl vcelku rozumné a pochopitelné argumenty.

    Asi před 14 dny jsem vedl rozhovor s jedním spammerem. Ptal jsem se ho na to, jestli už měl problémy s ÚOOÚ. Překvapilo mě, že měl… dokonce, že i platil nějakou tu pokutu. Při svých „spammerských akcích“, tak musí zakalkulovávat i průměrnou hodnotu penále od ÚOOÚ. Bohužel se mu to stále vyplácí… v tomto ohledu jsem pro podstatně tvrdší a razantnější kroky ze stany ÚOOÚ.

  5. Ano – především bych vyzvedl slovo bezzubí … jinak máš pravdu, že v těchto zákonech a systému to je dost těžké … je dost těžké a náročné řešit jiné věci, kterou jsou jasnější a přesnější definovatelné než toto.

  6. [1] Veškerý obsah emailu je sfalšovatelný. Jistým vodítkem může být IP adresa, potažmo ISP, nicméně ti také nejsou všemocní proto v ČR existuje poměrně dost jednoduchých způsobů jak takové maily odeslat „anonymně“ bez větších znalostí. Pokud k tomu připíšeme naprosto legitimní obranu „že mě chtěla poškodit konkurence“ tak už nám pod nohama roste pěkně silnej led. Díkybohu(a pro naše schránky bohužel) musí ÚOOÚ jednat podle zákonů, ne podle dojmů.

  7. Spam žádnou definice v zákoně nemá. Je důležité si uvědomit, že ÚOOÚ je omezen naší legislativou i prováděcími vyhláškami a jeho pozice je vcelku nezáviděníhodná – je na místě, pro které je typické, že na něj nadávají opravdu všichni. ÚOOÚ řeší z hlediska „spamu“ jen nevyžádaná obchodní sdělení. Doporučuji rozhovor s inspektorem ÚOOÚ na tohle téma, je to sice trochu delší, ale podle mne vcelku zajímavé a poučné:
    http://www.emag.cz/rozhovor-s-inspektorem-uoou/

  8. Nogarde, moc díky za ten odkaz na rozhovor. Shodou okolností se s panem Šnytrem znám. V rámci kurzu Podnikatelské etiky (VŠE Praha) měl velmi zajímavou prezentaci na obdobné téma. Pan Šnytr je imho realista; jen na mě z toho rozhovoru trošku hodně dýchá bezmoc… paralýza nedokonalou zákonnou úpravou. Na jedné straně je to sice pravda, na straně druhé to není stav, se kterým by se měly zainteresované strany jen tak lehce smířit.

  9. Souhlasím že je potřeba proti spamu aktivně bojovat. Pokud jsem to správně zaregistroval, tak právě na základě podaných stížností prosazuje ÚOOÚ změny v tom smyslu, aby bylo možno lépe a jednodušeji postihovat nevyžádané obchodní nabídky, které dnes využívají mezer současné legislativy.

    Bohužel jsem se minulý týden na chvilku podíval na práci naší sněmovny a to mne zas uvedlo do deprese ohledně schvalování čehokoli nového v našem právním systému …

  10. Obávám se, že boj proti spamu se nedá vyhrát. Za větší problém však považuji vykrádání obsahu.

  11. To dsm: to sice ano – ale ten e-mail muze napsat kdokoliv. vzhledem k povaze protokolu pro e-mailovou komunikaci se da napsat e-mail z jakekoliv adresy a je jedno jestli ta adresa je zaregistrovana nebo ne – oni pta firma proste jednoduse rekne my jsme to neposlali.

  12. Jina cesta: technicke reseni aneb http://www.spamcop.net (ale chce to umet anglicky).
    Nasypete do formulare spam i s hlavickama, odkliknete submit, stroj spam zanalyzuje (vetsinou dost slusne), najde zdrojovou sit a ISP hostitele avizovanych stranek, a vyrobi automatickou stiznost pro jejiho spravce (treba pro TIP-PRACE.cz je to abuse@forpsi.com), vy tu stiznost odeslete. Soucasne tyto udaje nasype do pomerne autoritativni svetove databaze, na kterou si sahaji chytrejsi mailove servery (a odfiltrovavaji postu z podezrelych adres, tedy z tech, na ktere prislo dostatek stiznosti). Rozumny spravce si obvykle rozmysli, zda riskovat stiznosti legitimnich uzivatelu, kterym se ztraceji maily, nebo radsi vykopnout spammera ci vypatrat kreknuty rozesilaci pocitac ve vlastni siti. Tedy: takhle by to fungovat MELO (velmi idealizovano), do jiste miry snad i funguje.

Komentáře nejsou povoleny.