Začátek vysílání nové zpravodajské televize Z1

Nová zpravodajská stanice Z1

Právě dnes v 19:30 se rozjelo (na internetu) zpravodajství nové zpravodajské televize Z1. Ještě krátce před začátkem vysílání jsem měl rozporuplné pocity. Web se až do 19:30 tvářil tak, jako by na něm žádný obsah (nikdy) neměl být. Snad jen web UvidimeSe.cz dával tušit, že se na doméně Z1tv.cz něco chystá. Chvíli před 19:30 už aspoň naběhl layout webu, zatím však bez nějakého obsahu. V tuto chvíli (19:45) už web vypadá plně funkční, byť stále ještě je na čem pracovat.

„Zpravodajsko-publicistická televize Z1 přináší do České republiky model komerční zpravodajské televize. Kontinuální informační servis odpovídá světovým standardům známým například z amerických stanic CNN a Fox News, britské Sky News, německé N24 nebo slovenské TA3.“ (zdroj: z1tv.cz)

Z1 má kromě standardního zpravodajství připraveno také řadu publicistických pořadů. Mezi jinými:

  • To říkáte vy! – Diskusní pořad. Polemika nad nejzajímavějšími událostmi daného dne od pondělí do pátku.
  • 18 minut – Diskusní pořad. Pět dní, pět aktuálních témat, pět moderátorů a pět různých pohledů na svět.
  • Z titulní strany – Denní diskusní pořad se šéfredaktory předních novin a časopisů o nejžhavějším tématu jejich periodik.
  • Horké křeslo – Denní interaktivní diskuse s politiky všech kategorií od místních až po členy vlády. Neváhejte a ptejte se svých politiků!
  • Interview B.T. – Diskusní pořad [s Barborou Tachecí]. Velký rozhovor s uznávanými osobnostmi od politiků, přes šéfy nadnárodních firem až po známé umělce a vědce.
  • 24 hodin – Dokument. 1 den s významnou osobností z různých oblastí.
  • Runway – Magazín Inspirace pro úspěšné. Nejkvalitnější, nejkrásnější, nejlepší a nejluxusnější věci a zážitky.
  • Neuvěřitelné! – Magazín ze života slavných a vlivných.
  • Auto-show – Magazín pro náročné motoristy.
  • BIOgraf – Magazín pro milovníky filmu.

Ale ještě chvíli k webu Z1tv.cz. Nejde mi na rozum způsob odkazování v rámci webu. V dnešní době odkazovat na veškerý obsah javascriptem mi přijde přinejmenším hodně zarážející. Nedokáži si představit linkovat na konkrétní aktualitu či stránku. Toto mi – u webu takového rozměru – prostě rozum nebere. A to neberu, že je to pro zpravodajský web cesta do pekel. No, zatím si to vysvětluji tím, že web je na samém začátku a řada chyb a kiksů se bude dolaďovat za chodu. Dávám Z1 nějakou tu „dobu hájení“ na doladění.

Přesto Z1 fandím. Ani ne tak proto, že by si mě Z1 od samého začátku něčím získala. Jde spíše o to, že zde v mediálním sektoru vůbec přibyl další hráč. Konkurence je v tomto ohledu přínosná. Přeji Z1 príma obraz, vylepšený zvuk… a ať jsou synonymem objektivity, dobrou konkurencí pro ČT24 a vyhýbají se přístupu TN.

A co si o Z1 myslíte vy? Taky vám přijde, že média často o této nové zpravodajské stanici až spiklenecky mlčela?

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

9 komentářů: „Začátek vysílání nové zpravodajské televize Z1“

  1. Na tom webu mi nefunguje prakticky nic. A protože je to všechno s javaskriptem, ani ten refresh neproběhne, prostě to neudělá naprosto nic. Prej je to proto, že nemám WMP 11. Nemám a nikde jinde jsem jej nepotřeboval.

  2. Davide, souhlasím. Taky to po mně něco chtělo nainstalovat. No, jsem zvědavý, jak to vše doladí… vcelku bych jim to přál (samotné zpravodajství vypadá dobře). Ten stávající technický stav je však zarážející.

  3. Díval jsem se na kus zpráv, designově mi hodně připomínají ČT 24, což není výtka. Investora mají bohatého, tváře dobré (přestože takový Severa od nuceného odchodu z Novy vystřídal snad všechny neúspěšné televize typu TV3 :)). Nejsem si jen jist, jestli se dvě takové televize mohou uživit, pokud to je tedy vůbec jejich cílem. ČT 24 je přitom velmi dobrá vzhledem k podmínkám.

    Ale ten web mě překvapuje, soukromá televize snažící se získat divky kde to jde by měla být progresivnější. Je zajímavé, že z televizí má nejlepší prezentaci právě ČT, zvláště ČT 24. Nova, Prima, Z1, ale i ta Barrandov TV – nic nestojí za moc.

  4. Musím se přiznat, že jsem byl hodně zvědavý, ten web mě hodně zklamal. TA3 je dle mého názoru v mnoha ohledech kvalitní a dokud nepřišla ČT24 sledoval jsem jí hodně často. Myslím, že nová televize je tu potřeba, ale budou se muset snažit a hlavně přijít s něčím novým a originálním. Zatím je to jen skoro to samé jako ČT24. Nejvíc jsem zvědav jakým způsobem pojmou talkshow…čekám pořád na nějakou ala západní styl (nemyslím napodobovat Václava Moravce, o tom co předvedla Nova mluvit nebudu). To nevím, zda nám Barbora Tachecí nabídne..ale souhlasím s tím, že jim je třeba dát nějakou dobu hájení

  5. Zprávy lákaly na NOVOU zpravodajskou televizi. Již včera jsem hledal web, nějakou prezentaci a toto http://www.z1tv.cz mi přišlo spíš jako vtip/snaha nějakého nadšence co se snaší vydělat na této doméně. Nevím, ale očekával bych něco progresivnější, moderního co se grafiky týče. O „funkčnostech“ ani nemluvě.

  6. nevim, jak vam, ale me jede z1 pouze v tupem ie. Opera, ani mozilla neni podporovana?
    Jinak bohuzel z1 se podle mne v narode ceskem nechytne, ackoliv me osobne treba velice zaujala nabidka, tak narod si radeji pusti „ulici“ nebo „ordinaci“.

  7. To je bohužel ten největší problém. Ale to už zabíháme do velkého problému české mediální scény všeobecně, hodně často zde pracují lidé bez jakýchkoliv invenčních nápadů. A namísto aby se hledala nějaká nová tvář stále dochází k recyklaci těch starých a „osvědčených“ což je přesně i případ Z1.
    Ještě k tomu webu, sem ho procházel podrobněji a pokud má tohle konkurovat webu ČT24 (a ten iritující jezdící text)…zas opět proinvestované miliony bez nápadu

Komentáře nejsou povoleny.