Expert Softworks: Jak na trestní oznámení?

Expertsoft - Jak na trestní oznámení?

Pod článkem Spamuje Expert SoftWorks záměrně nebo omylem? se rozběhla velmi zajímavá diskuze o nefér praktikách společnosti Expert Softworks (webové stránky Expertsoft.cz), která nabízí služby jako Správce CD a DVD, SMS Zdarma, SMS Posílač, ExSW Kontakty, Cascade. Jelikož nejeden z poškozených klientů této společnosti uvažoval/uvažuje o podání trestního oznámení na tuto společnosti, připojuji zde stručné info o tom, jak podat takové trestní oznámení + vzor, jak takové oznámení může vypadat.

Rovnou sděluji, že sám nemám žádné velké zkušenosti v této oblasti. Pokud by tedy měl někdo nějakou zajímavou nebo důležitou poznámku, určitě ji sdělte v diskuzi níže (případně podle ní ještě zaktualizuji tento článek).

Několik informací o trestních oznámeních

Dle serveru Občanská společnost je trestním oznámením:

„… podání, které obsahuje konkrétní skutečnosti, které nasvědčují spáchání trestného činu. Lze jej podat písemně, ústně do protokolu, faxem nebo elektronickou poštou. Trestní oznámení se podává buď státnímu zastupitelství, nebo u jednotlivých útvarů Policie ČR.“ (zdroj: ECN.cz: Žaloba a trestní oznámení)

Důležité informace obsahuje také web Bona Linka. Mimo jiné uvádí:

„V oznámení je vždy třeba odpovědět na následujícího otázky o události:
– co se stalo?
– kdy se to stalo?
– kde k události došlo?
– kdo se trestného činu dopustil?
– jak k události došlo a jaké následky pro oběť přinesla?
– čím byl trestný čin spáchán? (myšleno jako způsob trestného činu)
– proč se podle názoru oznamovatele čin stal (motivace)?“
(zdroj: Bona Linka: Postup při podání trestního oznámení)

Je doporučováno v trestním oznámení požádat o vyrozumění. Policie je tak povinna do 30 dnů informovat o průběhu/krocích následujících po podání trestního oznámení.

Vzor trestního oznámení na společnosti Expert Softworks

Doporučeně

Oddělení Policie ČR v

nebo

Státnímu zastupitelství v

[vyplňte místo/adresu Policie ČR nebo Státního zastupitelství, kde oznámení podáváte]

od

[Vaše jméno a bydliště]

Věc : Trestní oznámení

Ve smyslu § 158 odst. 1 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestního řádu) podávám tímto trestní oznámení pro okolnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin.

Trestní oznámení podávám na společnost Expert Softworks (webové stránky: Expertsoft.cz). V současné době na svých webových stránkách uvádí následující kontaktní adresu/údaje:

Václav Schánil mladší – Expert SoftWorks, U Cukrovaru 1075, 27801 Kralupy nad Vltavou, Česká republika

Tel.: +420 606 55 68 47, IČ: 742 71 237, Nejsme plátci DPH, Evidující úřad: Městský úřad Kralupy nad Vltavou

Odůvodnění trestního oznámení

[Zde stručně popište Váš případ – Např. poškozený Petr ve svém oznámení uvádí: „V prosinci minulého roku jsme obdržel e-mail od firmy Expertsoft s nabídkou různých programů. Zaujal mě konkrétně program správce CD/DVD. V nabídce byl slíben i vánoční dárek v celkové hodnotě 160 Kč z původních 599 Kč. Ihned jsem si program řádně objednal přes jejich server Expertsoft.cz. Emailem mi přišla zpráva o tom, že mám do několik dnů čekat program správce CD/DVD i s malým dárkem. Do dnešního dne jsem nic neobdržel, urgoval jsem e-mailem tento server, několikrát mi bylo robotem odpovězeno, že se moc omlouvají, ale sprogram se zdržel kvůli velkému zájmu a určitě přijde. Asi 6x jsem psal na firmu Expertsoft a pořád dostával ty samé výmluvy. Moc mi vadí, že takoví lidé zneužívají důvěry lidí a ptom je sprostě okradou. Potom mi už bylo jasné, že jde o podvodníky, a když jsem narazi na diskuzi na http://www.canik.cz/2007/11/04/spamuje-expert-softworks-zamerne-nebo-omylem/, bylo mi vše jasné.“]

Vzhledem k výše uvedeným okolnostem se domnívám, že tímto jednáním byla naplněna skutková podstata trestného činu podvodu a krádeže, a to na mé osobě a u řady jiných podvedených klientů.

Žádám Vás, aby jste mě ve lhůtě do 30 dnů od obdržení tohoto oznámení vyrozuměli o přijatých opatřeních a stavu věci.

S pozdravem

[Uveďte jméno, příjmení, Váš podpis]

V [místo a datum sepsání trestního oznámení]

V případě jakýchkoliv Vašich dotazů pište do diskuze.

Další zajímavé zdroje:

Legis.cz: Trestní oznámení – náležitosti vzoru

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

138 komentářů: „Expert Softworks: Jak na trestní oznámení?“

  1. ostava len dufat že policia v Čechach pracuje serioznejšie,zodpovednejšie,ako tu u nas na Slovensku

  2. Na cele te kauze je imho nejzajimavesi ten pocet lidi, kteri jsou ochotni vysolit tisice za cosi, co nemaji vyzkousene, nemaji reference, proste na zaklade jakehosi mailu nekomu naplni ucet. Smutna realita.

  3. cus, zajimalo by me zda na to uz expert softworks nejak reagoval:).Protoze ja videt jak na me nekde chystaji lov (tohle je opravneny lov) tak bych byl dost vedle.btw: Ten Stalker v profilu csfd je dobrej.

  4. rushid: Souhlasím, ze zásady nic nekupuji na základě spamu. Je to cesta do pekel = impuls pro odesilatele, že se mu spamování vyplatí. ExpertSoft měl problém jak se spamem, tak se následně na své zákazníky zvysoka vykašlal.

    Kula: Zatím Expert Softworks nijak nereagoval. Pokud se něco zajímavého bude dít, určitě dám vědět.

    Btw: za toho Stalkera děkuji. Je to skvělý film, srdcovka.

  5. bohužel také jsem si objednala někdy v listopadu 2007 a nikde nic ani neodepsali na moje e-maily.

  6. Není to tak jak si myslíte, pánové. Já jsem nejdříve SMS Zdarma používal a všechno fungovalo- včetně dotovaných SMS do T-mobile. Tak jsem si potom řekl, že si dobiju kredit, abych mohl posílat i placené SMS. Ty normálně fungovaly, sem tam s nějakým výpadkem, ale až po nějaké době přestaly fungovat a teď nejdou v podstatě vůbec….

  7. Takže pozor. Panu Kořínkovi byla firma Expertsoft zrušena, ale on se rychle překabátil do firmy Monotea http://www.monotea.cz/ a opět na získané mail adresy rozesílá spam a nabízí – co jiného – SMS Posílač, a výhodný kredit 200 Kč. Takže se nenechte nikdo napálit. Kontakt:
    E-mail: info@monotea.cz
    ICQ: 163-087-302
    Skype: monotea
    Telefon: +420 773 10 23 24

  8. Také jsem naletěl na nabízený program správce CD/DVD,řádně jsem zaplatil a dodnes nic neobdržel.Dávejte si na tuto firmu pozor,jsou to podvodníci

  9. Také jsem naletěl azaplatil složenkou a rád bych se připojil k trestnímu oznámení na tuto firmu.

Komentáře nejsou povoleny.