Jak hodnotím Hostmonster po pár měsících používání?

Hostmonster.com

Před nějakou dobou jsem vyzkoušel služby společnosti Hostmonster.com. Sám jsem tehdá byl zvědavý, jak budu s jejich službami spokojený. A jak hodnotím po několika měsících užívání jejich služby/webhosting?

Celkově jsem s Hostmonster.com velmi spokojen a rád jej (na určité typy projektů) doporučuji druhým. Osobně jsem se nesetkal s výraznými výpadky. Například za měsíc duben jsem zjišťoval dostupnost a dostal jsem se k cifře 99,883 %. Jinou zkušenost má můj kolega, který měl u Hostmonster.com výrazné výpadky (pohyboval se někde u 90 %). Svou spokojenost přirovnal k freehostingovým službám typu pipni.cz apod. V rámci výpadků psal na Hostmonster.com a dostal následující odpověď:

„Both of those links say in the 90’s but if you are requesting about the 99% uptime that is for all of our servers not specific boxes. but we are sorry for any down time you site might experience but it is unavoidable on shared hosting. but we try our best to keep it to a minimum.“

Tedy vysvětlení ve smyslu, že negarantují každému uživateli a každému webu přístupnost ve výši 99% a výše. Takovou dostupnost garantují pro všechny své servery v souhrnu. Toto beru za docela nepříjemnou záležitost, byť jsem se s touto situací u Hostmonsteru sám nesetkal.

Kdy jít do Hostmonster.com?

Ideálním je Hostmonster.com ve chvíli, kdy máte kvantum drobných projektů a potřebujete je nějak rychle a snadno administrovat + pro ně vše mít za levný peníz hosting. Je přece jen cenově hodně zajímavé, když zaplatíte jednorázově sumu kolem 1300 Kč/rok a na takto zaplacenou službu umístíte třeba 100 webů.

Hostmonster.com se mi osvědčil taky ve chvílích, kdy potřebuji buď 1. doménu jen směrovat na jiný web (řešení problému s alias doménami), 2. doménu chci směrovat, ale současně u nich chci mít nastaveny statistiky přístupů.

Nezdá se to, ale jsou to velké úspory, když člověk může drobné weby řešit v rámci Hostmonster.com. Stejně tak jde o časové úspory spojené s jednotnou administrací, nastavením apod. Nejprve jsem měl z celého ovládání (cPanel) docela bobky, nakonec se ukázalo, že jde o jednoduchý a přehledný systém.

Kdy podle mě není Hostmonster ideálním řešením?

1. Především ve chvíli, kdy bych měl za úplatu nabídnout hosting svému klientovi (byť by měl nízkou návštěvnost na webu). Přece jen chci klientovi nabídnout kvalitní služby a řešit pak nepříjemnosti spojené s výpadky se mi nechce.

2. Stejně tak si myslím, že web není ideální pro větší a složitější internetová řešení/aplikace. Přece jen je načtení stránek krapet pomalejší (při mé rychlosti internetu) je rychlost přibližně o 1 vteřinu delší oproti hostingu u mého oblíbeného BlueBoardu. U malých projektů (nasazení blogů, jednoduchých webů apod.) je rychlost nepostřehnutelná.

3. Minimálně jsem zatím nenašel nikde řešení, jak mít více přístupů na PhpMyAdmin. Ten je plně propojen s administrací celého účtu. Pokud tedy potřebujete po nějakém externím pracovníkovi práci na PhpMyAdmin, musíte mu dát přístupy k Vašemu účtu. Docela hloupé. (Existuje řešení? Neváhejte a dejte mi vědět.)

Update 3. bodu: Řešení tohoto problému existuje. Popsal ho ve svém komentáři Michal Řehák. Michale, dík.

Shrnuto a podtrženo

Osobně se mi Hostmonster.com na věci, které potřebuji, osvědčil. Jako jakýkoliv jiný systém má i tento své omezení a nedostatky, ale rozhodně jde o příjemné a levné řešení (především) ve chvílích, kdy potřebujete spravovat kvantum svých vlastních webových projektů. V tu chvíli plní Hostmonster svou práci na jedničku.

Obsah seriálu: Hostmonster.com

  1. HostMonster.com: Mé první zkušenosti
  2. HostMonster: Zřízení domény a vytváření dalších hostingů
  3. Jak hodnotím Hostmonster po pár měsících používání?

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

220 komentářů: „Jak hodnotím Hostmonster po pár měsících používání?“

  1. A ja jsem prave jeden z lidi, kteri tam presli na tvoje doporuceni. Kdyz na minulem hostingu (web4ce) delali „upgrade“ a ja byl 3dny offline a jeste jsem prisel o par souboru a jeste byl 2 dny cely filesystem read-only, rekl jsem si, ze nemam co ztratit.

    Kvalitu bych s ceskymi hostingy ani nesrovnaval, protoze to neni mozne. Kde mate live chat s lidmi, kteri vam opravdu poradi 24/7? Kde mate Fantastico deLuxe nebo ted nove SimpleSripts? Ze nevite co to je? Proste na jeden klik nainstalujete mrte open-source nebo jinych projektu od drupalu po moodle. Vse nakonfigurovane na vas ucet…

    Jedina vec, ktera mi vadi je doost pomale ftp. Preci jen 60kB/s neni dneska zrovna idealni rychlost. S dostupnosti jsem nikdy problem nezazil.

    V kazdem pripade diky Ti za dobry tip… zustavam a zustanu i nadale.

  2. k phpmyadminu: reseni samozrejme existuje…. muzes si nadefinovat ruzne uzivatele a priradit jim prava k databazi(im).. tim je vse vyreseno

  3. co sa tyka teh rychlosti, nejde porovnavat SK/CZ hosting ktory mame umiestneny v ramci republiky a hosting ktory ma serveri fyzicky umiestnene v USA. Poznam tom z vlastnej skusenosti ked moje weby idu z SK troska pomalsie ale akonahle na stranky idu ludia z USA tak je rychlost paradna, dost zalezi na koho mas web zamerany, kedze moje su na US zakaznikov tak mi to vyhovuje :)

  4. Doted jsem hostoval vetsinu projektu u Savany, prave ted ale nastala chvile, kdy (i na zaklade toho clanku) chci HM zkusit. Tudiz diky :)

  5. starenka: dík za tip. Fantastico deLuxe a další fičurinky jsem ani ještě nezkoušel. Juknu na to.

    rushid: Myslím, že zklamaný nebudeš. Já osobně už si docela zvykl (a beru to za samozřejmost), že od objednání domény po vyřízení hostingu a přesměrování (nebo nastavení základního informace, že web je v přípravě) mě dělí jen minuty.

  6. ahoj!

    phpmyadmin: zputniku, promin za mystifikaci, opravdu to nejde… do phpmyadmina te to vzdy nahlasi jako root.. nejlepsi reseni je asi hodit si nekam phpmyadmina a httaccem presmerovat z kazde domeny prave tam (a pouzite login:pass pro oklestene uzivatele). az bude cas tak vyzkousim a zdokumentuju ;)

    jeste jsem opomenul jednu skvelou vec: vlastni php.ini pro kazdy adresar :)

  7. Michal: ale to budes mit ten admin pristupnej jen na jednej domene. nebo se pletu? to asi neni uplne koser, kdyz nekomu hostujes domenu a phpmyadmin bude mit uplne pod jinou, hm? imho se bez toho htaccessu neobejdes…

  8. k hostmonster jsem přešel díky prvnímu článku tady a musím říct že absolutní spokojenost. Mám dost malých webů, a finanční úspora je hodně velká….

    A fantastico? To je mazec :) na spousta věcí se hodí mít třeba někde phpbb fórum, takhle si jen založím subdoménu a nainstaluju nejnovější verzi.

    Jen bacha na to, že všechny subdomény a domény jsou na jedný hromadě – chce to rozumně pojmenovávat, protože při větším počtu domén (a různých variant .cz .com.net …) je v tom docela guláš :)

  9. marek: souhlasím. Osobně si to hlídám tak, že adresáře k doménám pojmenovávám s pomlčkou mezi doménou a .cz, .com apod. – např. example-cz, example-com atd. Pokud mám více tld („národních“) domén ke stejné doméně II. řádu, neplete se to a je v tom pořádek.

    To Fantastico musím už vyzkoušet. Připadám si předpotopně, že vše instaluji manuálně. ;o)

  10. Ja som mal hosting u station.cz a bolo to mizerne. Tiez som nevedel o zahranicnych hostingoch, bal som sa mensej bezpecnosti (holt sucasny „antiterorizmus“), ale ked som zanalyzoval podmienky bananu, tak taky zasah do sukromia a bezpravie som este nevidel. Chcel som teda serioznejsi hosting v CR, aj som ho nasiel, ale… tie sluzby u nas su proste o nicom. Presne tak, zahranicne hostingy maju asi 100x vacsiu funkcnost, vsetko si moze uzivatel nastavit a nainstalovat sam a nemusi sa prosikat adminov. Chcel som aspon vidiet vsetky tie pluginy, mat galeriu (namiesto domaceho vytvarania galerie za kazdym ked mam nove fotky), rychlu podporu (okamzity livechat), poriadne miesto na disku (stovky GB su samozrejmost) atd.
    Podotykam, ze som hladal velmi dlho a bral som zretel na to, aby som mohol na webmail pristupovat z prace, kde je samozrejme zakerny firewall, ktory pozna webmaily. Tak som prechadzal hostingy a vzdy si overoval funkcnost webmailu. UPOZORNUJEM, ze nie je dobre brat akykolvek hosting s CPanelom – webmail bezi na nelogickom porte 2095 a ten bude zarucene vsade zablokovany. Preto sa moj vyber zuzil na hostingy s HSphere. Idealne by mal mat 2 az 3 webmail klienty. Mal by mat rozumne podmienky (nie proti uzivatelovi). Mohol by byt majetkom niekoho mimo „anti“teroristickych statov (USA, UK, Izrael – to sa mi nepodarilo). Mal by byt realny hosting, nie afiliat 7.stupna. UPOZORNUJEM, ze v USA je kvanta hostingov (hostmonster, hostgator, ixwebhosting, dot5hosting atd), ktore su navzajom prepojene, ze nemate sancu sa im vyhnut. Vytvaraju si vlastne hodnotiace weby, rebricky TOP10 hostingov a pokial nehladate precizne, tak nakoniec skoncite u niekoho z nich. Maju v podstate rovnaky web, urcite stranky su uplne rovnake. Takyto hosting som nechcel. Nakoniec som nasiel WEBSITESOURCE, ten je vitaz. Funguje od roku 1998, ma vlastne velmi prepracovane stranky (nielen 10 stranok ako afiliati), ma podrobny popis vybavenia, je napojeny na 4 backbony (napr. yourserving.com z niektorych statov ani nejde – overoval som svetovym traceroutom), vyzera dost doveryhodne na to ze je z USA, ma super funkcionalitu (proste vsetko a pozor niektori afiliati nemaju ani secure webmail!!!), rychlu podporu (skusal som mail – najrychlejsia odpoved, livechat – odpoved do minuty). Maju jeden afiliat SPEEDFOX, ale pozor, je to lowend, je lacnejsi a vidno hned preco – len 2 webmaily, bez SSL atd. Takze vysledkom mojej analyzy hostingov je WSS. Mozno dobry tip pre vas. Uvidim po case, ci bude fakt dobry.

  11. [15] Ten webmail by me az tak nestval, protoze RoundCube (webmail) si nainstalujes do libovolnyho adresare (pomoci SimpleScripts) behem minuty…

  12. Mám problém
    a to ten, že nevím jak se mám připojit na http://FTP..jediný jak se tam dostanu je přes to jejich Unlimited FTP a tam mam přes tu Javu extrémě pomalej přenos dat…lajnu mam mrtě rychlou a down a up cca 2.5MB/S takže v tom problém není. Jede to max 16kb/s což je pro mě nepřijatelný pokud tam chci hodit 400MB web.
    Myslim, že to blokuje ta java…maj tam návod jak to udělat ale absolutně se nechytám. Ani v comanderu ani v tý jejich ..zille nebo co to je to nejde. Vždycky to píše špatný přístup.

  13. Honzo, používám dodnes a jsem pořád spokojeným uživatelem. Jak jsem už psal dříve – na malé projekty ideální služba.

  14. Souhlas, jsem také spokojen a myslím, že se také od té doby dost zlepšila odezva, což bylo pro mne vlastně jediná nevýhoda od začátku…

  15. Díky za info, už o hostingu na Hostmonster začínám uvažovat. :) Ještě se pokusím někde z jejich webu vydolovat pár informací a uvidíme.

Komentáře nejsou povoleny.