Miton.cz a jejich „získávání“ obsahu – Je to košér nebo nefér praktika?

Miton.cz

Včera jsem zaregistroval na tomto blogu přístup přes web hrackypronejmensi.cz. Konkrétně šlo o přístupy přes jejich sekci Odkazy, tj. prostě tagovací oblak, kde můžete přidat odkaz relevantní s obsahem webu. Řekl jsem si, že tam hodím zkušebně odkaz na článek o certifikátu Bezpečné hračky, o kterém jsem kdysi napsal. Vyplnil jsem potřebné údaje a odeslal… ještě si pročetl, jestli se nezavazuji k něčemu, s čím nesouhlasím.

… k mému překvapení jsem zjistil, že si Miton rovnou na stránku hrackypronejmensi.cz natáhl obsah mého webu. Pikantní je, že jako hlavní článek na tomto webu o hračkách pro nejmenších tak od včerejška je článek: Na Sedmičce, sedmého v sedm vystoupí Junius a My Dead Cat (7. duben 2008, Klub 007 Strahov, Praha) (děti, ještě, že jste tam v pondělí nebyly). Vedle tohoto článku pak samože kopu dalších článků… Mimochodem na webu pro naše nejmenší ratoleti i informace o seniorech, miss, burze apod.

Screen webu HračkyProNejmenší.cz (červeně je zvýrazněn obsah z Čaník.cz)

Miton.cz

Zajímavý způsob, jak si vylepšovat pozici ve vyhledávačích, a to v rámci lehce sofistikovanější obdoby rss-plničky.

Můj stručný názor: zanadával bych si a zároveň se pousmál, kdyby to udělala kdejaká internetová nula. Od Mitonu bych takové jednání opravdu nečekal.

Poznámka závěrem: Obdobných projektů má dle patičky webu Miton rozjetých minimálně 9. Diskuze na toto téma probíhá také na Webtrhu.

Co si o takovém přístupu Miton.cz (btw: jedné z nejrychleji rostoucích českých internetových firem) myslíte vy? Je to košér nebo není? Je férové takto kompletně (a „bezmyšlenkovitě“) přebírat přes RSS cizí obsah jen z důvodu lepší pozice ve vyhledávačích?

Update z 9. května 2008

Myslel jsem si, že Miton po posledním mailu něco udělá se svými „parazitujícími“ weby. Zdá se však, že vše zůstalo při starém. Viz případ z blogu Petruj.eu (červeně je zvýrazněn obsah „převzatý“ z blogu Petruj.eu; clipboard z 9. května 2008):

Miton - Petruj.eu

Crowdsourcing a Miton je též rozebrán na Buzzmag.cz

Obsah seriálu: Miton

  1. Miton.cz a jejich „získávání“ obsahu – Je to košér nebo nefér praktika?
  2. Miton.cz a jejich (neférové) přebírání obsahu: Shrnutí a uzavření minikauzy
  3. Miton a jejich podivné přebírání cizích textů. Co bude dál?

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

15 komentářů: „Miton.cz a jejich „získávání“ obsahu – Je to košér nebo nefér praktika?“

  1. Košér tohle rozhodně není a u Mitonu poměrně zaražející. Všechno bych ale na vedení Miltonu neházel, vsazím, že jedná o chybu ze strany zaměstnance…

  2. Lidi budou chvíli křičet, ale ono je to za chvíli přejde. Tak proč si na tom nenamastit kapsu? Takhle to máš se vším. A takovýchto projektů je více, třeba czdomeny či skdomeny.

  3. Chvíli jsem pracovala jako redaktorka MITONU a takovou „stránečku“ jsem dostala do rukou taky. S komentářem: „Víš, co je RSS? Tak tam naházej něco k tématu a trochu si s tím pohraj.“ :)

  4. Jestli jsem to pochopil správně, tak MITON si nabere RSS obsah a pak je zobrazuje na různé domény – podle klíčových slov tématicky.

    Takže zvyšuje rank té doméně o ničem (viz. stolni.cz, tuberkuloza.cz apod.) a samozřejmě především sám sobě a svým partnerským webům.

    Tyhle SEO praktiky mi nepřijdou ani trochu čisté, nicméně asi to jinak v dnešní době nejde. Nebo Vy ještě znáte nějaký web, který v patičce nemá 5+ odkazů na Ubytování, Auta, Pračky, Seznamky…? Jestli ano, tak google ho určitě nezná (trochu jsem to přetáhl do extrému, ale štve mě to a MITON podporovat nebudu).

Komentáře nejsou povoleny.