Miss České republiky 2008: Proč mě iritují někteří doménoví spekulanti?

Doménové spekulantství

Na Webtrhu se občas rozbíhají zajímavé diskuze o doménovém spekulantství a parazitování. Jedna ze zajímavých byla například ta kolem domény letošní České Miss Elišky Bučkové (viz zde a zde). Co na to říkáte vy? Je etické/neetické pořizovat si takové domény (čti: spekulovat či parazitovat na cizích jménech)?

Ale k věci. Už delší dobu ve mně dozrává jedna myšlenka. Takový model, jak řešit situaci některých objevených a zajímavých (volných) domén. Snažil jsem se celou situaci popsat na Webtrhu ve vláknu Parkovat férově? Parkuji.cz. Přečtěte si, rád uslyším váš názor.

Sedm domén pro Miss České republiky 2008

Jeden z prvních pokusů/úlovků, které ještě vzhledem k času nesměřují na Parkuji.cz, ale přímo na tento „uváděcí“ článek, je zaregistrování domén 4 Miss České republiky 2008. Speciálně se jedná o následující domény:

jandova.com

putnarova.com a putnarova.cz

lebedova.com a lebedova.cz

cechovska.com a cechovska.cz

V případě zájmu všem těmto čtyřem slečnám tyto domény bezúplatně převedu (samože pouze za cenu poplatků, které jsem na doménách zaplatil – tj. 274 Kč na .cz doménách a 215 Kč na .com doménách).

Věřím, že všichni zainteresovaní pochopí důvody této registrace. A pokud by je nechápal nějaký „doménový spekulant“, tak jen krátce: moje peníze, moje volba.

A ještě dva vzkazy, které reagují na post Kiwwicka:

Pokavaď chce slečna pracovat v šoubiznise musí si takovéhle věci „s internetem“ pošéfovat předem.

Byť to považuji za velmi slabý argument, proč parazitovat na některých doménách, má Kiwwick v jednom pravdu. Pokud se jedná o takové akce, měly by buď samotné slečny nebo agentury, které je zastupují, na takové věci myslet. Vždyť jde o pár kaček… které se během vteřin mohou změnit v docela nepříjemné finanční pálky.

Proč mě tedy občas doménoví spekulanti iritují?

Rozhodně nechci všechny ty, kteří nakupují domény ze spekulativních důvodů házet do jednoho pytle. Jak už jsem psal jinde:

Osobně mi třebas vůbec nevadí obchody typu letenky.cz, pujcky.cz apod. Prodeje v řádech milionů mi přijdou logické a rozumné. To, co mi vadí jsou nákupy, které více či méně smrdí parazitováním na doméně nebo parazitováním na jméně osoby nebo firmy.

Osobně mě spíše irituje neexistence jakýchkoliv hranic u jejich „doménových aktivit“; minimálně jsem tuto hranici zatím nějak nepostřehl. Fascinuje mě (čti: štve) to, že kdokoliv se na nějaké (samozřejmě těžko uchopitelné) hranice odvolá, je automaticky zařazen do škatulky „moralistů“, „zpátečníků“ a já nevím, čeho ještě.

Je to můj osobní názor, proto za ním nehledejte nic univerzálního nebo objektivního. Ale rád si tento svůj názor obhájím. Jaký je váš názor na doménové spekulantství?

Poznámka závěrem:

Zajímavě se na problematiku doménového spekulantství dívá i David Antoš ve svém článku Jsou doménoví spekulanti zmrdi? Zajímavé čtení.

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

3 komentáře: „Miss České republiky 2008: Proč mě iritují někteří doménoví spekulanti?“

  1. Tak to je gol. Gratuluji k dobremu kroku. Nechapu jednani agentury zastupujici ty Missky. Takove veci jako registrace domen (ktere do vyhlaseni Miss maji povetsinou hodnotu registrace) patri k zakladnim vecem, ktere by mely mit podchycene.

  2. Ono je to jednoduchý. Takovýhle parazitování by ustalo, kdyby domény byly dostatečně drahé. Bohužel jejich slevnění je vlastně taková chaotická privatizace.

  3. Hezký záměr, ale kdybych se měl vsadit, nenajdeš lidi, kteří by do něj investovali, především svůj čas a přemýšlení.

Komentáře nejsou povoleny.