Udržitelný rozvoj: Firmy začínají sdílet své ekologické patenty

Trvalá udržitelnost

Už při spuštění tohoto blogu jsem si řekl, že se nebudu chtít primárně zaměřovat na negativní příklady. Prostě, že budu chtít psát často také o těch příkladech, případech či trendech, které jsou pozitivní. Dnešní článek (resp. přetištěná tisková zpráva) je jednou z takových zpráv. Ukazuje, že 1. spolupráce při prosazování koncepce trvalé udržitelnosti se neobejde bez vzájemné spolupráce a 2. to některé firmy vzaly za své. Sdílení ekologických patentů je tak jedním z velmi pozitivních impulsů. Snad budou další podobné příklady následovat.

Tisková zpráva

IBM a Světová rada podniků pro dlouhodobě udržitelný rozvoj spolupracují se společnostmi Nokia, Pitney Bowes a Sony na ustavení portfolia společných ekologických patentů

ARMONK, New York a ŽENEVA, Švýcarsko – 14. ledna 2008: Přední členové korporátní komunity spojili síly v prvním úsilí svého druhu, jehož cílem je pomoci životnímu prostředí. Pro veřejnost uvolnili desítky inovativních, ekologicky zodpovědných patentů.

Dostupnost těchto patentů povzbudí vědce, podnikatele a firmy všech velikostí a v jakémkoli odvětví k vytváření, používání a dalšímu rozvoji jejich spotřebních nebo průmyslových výrobků, procesů a služeb způsobem, který přispěje k ochraně životního prostředí.

Světová rada podniků pro dlouhodobě udržitelný rozvoj (World Business Council for Sustainable Development, WBCSD) a společnost IBM – která podle IFI Claims už 15. rok v řadě získala opět nejvíce amerických patentů – zahajují toto úsilí v partnerství se společnostmi Nokia, Pitney Bowes a Sony. Přislíbené portfolio patentů, nazvané Eco-Patent Commons, je k dispozici na vyhrazeném veřejném webu organizace WBCSD.

Patenty uvolněné v rámci Eco-Patent Commons zahrnují inovace zaměřené na ekologické problémy a také inovace v oblasti výroby nebo podnikových procesů, jejichž uplatnění je přínosné pro životní prostředí. Společnost tak například může uvolnit patent na výrobní proces, jenž snižuje vznik nebezpečného odpadu nebo spotřebu energie a vody.

Od přislíbených patentů se očekávají následující přínosy pro životní prostředí:

– úspora energie nebo lepší využití energie a paliv,
– prevence znečištění (redukce spotřeby zdrojových materiálů, redukce odpadu),
– využití ekologicky vhodnějších materiálů nebo látek,
– snižování spotřeby vody nebo materiálů,
– větší příležitosti pro recyklaci.

Projekt Eco-Patent Commons byl původně navržen na konferenci IBM Global Innovation Outlook (GIO), kde se setkaly stovky předních světových osobností ze světa byznysu, politiky, akademie a neziskových organizací a diskutovaly o současných podnikatelských a společenských výzvách. Konference byla ukázkou síly a přínosů otevřených modelů spolupráce na inovacích.

(zdroj: Lupa.cz: [Tisková zpráva] Společnosti zveřejňují ekologicky progresivní patenty)

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

Komentáře nejsou povoleny.