Michaela Jílková: Máte slovo, ale budu Vám do něj často skákat

Máte slovo, Česká televize

Jen krátce, ale prostě mi to nedá. Dnes jsem měl možnost podruhé sledovat pořad Máte slovo, který od minulého týdne vysílá Česká televize. Moderátorkou pořadu se stala paní Jílková. Po dvou odvysíláních musím říct, že (pro mě) bohužel.

Druhý Kotel České televizi nesluší

Tento týden přišlo na přetřes (sic!) téma Proč máme kupovat nekvalitní a zkažené potraviny? Hodně zajímavé téma. Osobně jsem byl na toto téma zvědavý, byť jsem v sobě stále ještě držel pachuť z 1. odvysílaní dílu o poplatcích u lékařů, v kterém paní Jílková napoprvé a naplno předvedla své moderátorské excesy. Ale zpět k dnešnímu dílu. O co mělo v dnešním díle jít?

„Michaela Jílková bude tentokrát se svými hosty hledat odpovědi na otázky, jak je možné, že si zákazníci z obchodu přinesou zkažené maso, shnilou zeleninu, plesnivý sýr nebo červivou čokoládu. Kam se mají obrátit, které instituci mají předat námět k prošetření, jak vůbec kontrolní mechanismy fungují, zda čeští spotřebitelé v obchodech dávají důraz vedle ceny také na kvalitu. Dalším z témat bude klamání spotřebitele (špekáčky bez masa, falešné víno, přelepování data spotřeby). Za výrobce a obchodníky přijdou diskutovat prezident Potravinářské komory ČR Ing. Miroslav Toman a viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Ing. Zdeněk Juračka. Úlohu kontrolních orgánů vysvětlí ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Ing. Jakub Šebesta a ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR MVDr. Milan Malena. Nespokojené zákazníky bude reprezentovat občan, který vypil pivo kontaminované louhem a řezník, který otevřeně mluvil o zpracovávání zkaženého masa. Radit, jak nakupovat a případně reklamovat, bude mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů Mgr. Ivana Picková.“ (zdroj: Česká televize: Máte slovo)

Řeknu to takhle: pokud by v pořadu vystoupili jen pozvaní hosté, neměl bych jednu jedinou výtku. Zajímavé téma, stejně tak hosté i ochota konstruktivně diskutovat. Jenže pak tam byl jeden element, který z něčeho zajímavého dělal bleskuidní estrádu. Nemám nic proti paní Jílkové. Jen mi na ČT1 nesedí pořad, v němž moderátor bulvární formou hrotí diskuzi a posouvá tento pořad někde do podoby Kotel 2.0. O to smutnější je, že se to vše odehrává právě na ČT1. Myslím, že si tato stanice zaslouží lepší moderátory; obzvlášť na tak závažná, citlivá a zajímavá společenská témata.

A jaký je Váš názor na tento pořad? Líbí se Vám? Vyhovuje Vám forma a způsob moderování? Rád
uslyším Váš názor.

Poznámka k použité fotografii: Převzalo z článku Česká televize: Máte slovo

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

191 komentářů: „Michaela Jílková: Máte slovo, ale budu Vám do něj často skákat“

  1. V uvedené upoutávce na pořad bylo slíbeno, že se divák dozví, kam se obrátit, kterým institucím předat náměty k prošetření a jak vůbec kontrolní mechanismy fungují. Je docela škoda, že k naplnění těchto slibů nedošlo, i když k tomu moc nechybělo. Bohužel většinou v tom nejzajímavějším byli ti, kteří měli slovo, stopnuti. Možná je to způsobeno i krátkou stopáží pořadu, která prostě neumožňuje, aby tolik pozvaných hostů proneslo více než ono malé nevýznamné „slovo“, které pořad ve svém názvu tolik vyzdvihuje.

  2. Ty upoutávky dávali tušit, že se bude jednat o novou verzi Kotle (co si budeme nalhávat – paní Jílková se v tomto typu pořadu skutečně našla :o) Zatím jsem ještě tu možnost vidět tento pořad neměl, ale brzy si čas udělám a potom vyřknu verdikt … .)

  3. Kdyz pani Jilkova zacinala, vypadalo to, ze se objevi dalsi slusny moderator – pak si ale pustila trosku vice hubu na spacir a sla od valu – nasledne ji nabidli bulvarni styl moderovani a ono se z toho zblaznila a ztratila soudnost a jak je videt na CT1 s tim pokracuje (drzi se Zelezneho zasady kdyz se vam to nelibi tak se nedivejte, ale trotlmetry mluvi za vse). Dle meho nazoru holka brzy skonci – pokud ji nekdo nedomluvi.

  4. Narazil jsem na tento pořad při surfování po kanálech. Možná, že jsem v ten okamžik ani neregistroval obraz, a už vůbec ne kanál, stačilo mi pouze zaslechnout hlas paní Jílovké, a bleskurychle jsem frčel na další kanál. Kdysi jsem shlédl útržky několika „Kotlů“ a od té doby mám vyrážku pokaždé, když zaslechnu její hlas. Možná je to fajn ženská, ale jako „Kotelnici“ ji fakt nemusím. O to víc mě to překvapilo, když jsem se dozvěděl, že je to pořad České televize. Naštěstí jej můžu kdykoli vypnout. Skoro to vypadá, že „slovo má“ už jen host „Na plovárně“ a v „Krásných ztrátách“.

  5. Tak jsem sledoval dnešní Máte slovo… a musím uznat, že dnes to bylo fajn. Oproti minulým dvěma týdnům na úrovni. Michaela Jílková tentokrát překvapila. ;o)

  6. Sledoval jsem pořad pí.Jílkové o dopravě. Mám 56 let, najeto přes 1 000 000 km, jezdím každý den a už nemám 10 bodů. Převážně ztacím body za překročení rachlosti a to na místech, která jsou vytypovaná jako tutovka ( mimo zastavěnou část). Pořad jsem zachytil pozdě, ale každý z účastníků měl nějakou pravdu, ale co postrádám ? Kdo odpovídá za značení silnic, kdo kontroluje řádné a opodstatněné značení. Policie sbírá body a trestá převážně na místech která z nebezpečím nemají nic společného. Proto se domnívám, že jde převážně jen o akce a čísla. Pokud máte zájem, zašlu fotografie z jedné cesty do severních Čech, kde se musí jezdit nějak omezenou rychlostí a přitom to nemá opodstatnění. Děkuji za odpověď Josef Přerov

  7. p.Jílková, moc se těším na pořad o cikánech(romech) jak budete řešit pozitivní diskriminaci a jak budou reagovat vůdci typu „kalašnikov“ Veselý nebo originalní školní tunelář Ščuka (dluží na nájemném za provozované cikanské třídy). O sledovanost přístího pořadu nemusíte mít vČT obavy.Ještě když přijde Džamila na besedu tak už nam budou chybět jen ty ohně.

  8. Paní Jílková, zeptejte se našich diskriminovaných spoluobčanů, zda si dovedou představit svůj čistě romský stát. President -rom, ministři-romové, poslanci- romové. Posud by se jich našlo dost. Ale kde by vzali dost pracujícího lidu – romů – plátců daní, aby celý tento národ uživili?

  9. Dobrý den, zajímalo by mne, proč si romská komunita zaslouží větší pozornost než ostatní spoluobčané. Narodili se přeci ve stejné zemi a mají stejné možnosti jako ostatní. Pozitivní diskriminace je také typ diskriminace, se kterou nesouhlasím. Je zvykem, že menšina se přizpůsobuje většině, ne naopak.

  10. MIlá paní Jílková by měla jít tam,odkud přišla. Arogantní a namyšlená blbka…nejsem rasista,ale mám několik “ nepřizpůsobivých“ rodin v těsném sousedství a vím své. Přál bych si,aby si ta přechytralá rádoby intelektuálka alespoň dvě takovéto rodiny nastěhovala k sobě do domu
    a o to raději bych si pak poslechnul její názory na toto téma.Mele blbosti o něčem, o čem nemá ani páru a žije si v poklidu ve svém klidu a luxusu.
    Je to nepříjemná,samolibá a arogantní nána a už se na její pořad nebudu více dívat……

  11. p.Jílková, ten pan důchodce nam mluvil z duše. On jedinny měl odvahu říci ,co si myslí většina naroda. Z Vašich reakcí by jste mohla dělat cikánům (romům) advokatku.Běžte se podívat po 20.každého měsíce do kterekoliv herny,tam se utrácejí dávky sociální. Nikdy se ten problém nevyřeší ,protože se mezi nas nikdy nezařadí. EU nam bude neustale posílat peníze na jejich vzdělání jen proto ,aby se náhodou nezvedli a nepřestěhovali se do jejich země. To je celá pravda a žádná pozitivní diskriminace to nevyřeší. jen si dejte práci s tím kolik se narodilo romských dětí za polední štědrý socialní rok. ZLeština má bezva nápad .

  12. Ač nerad, musím souhlasit s Frantou Klikou. Dnešní pořad, stejně jako některé předcházející paní Michaela absolutně nezvládla. Dnes to bylo zvláště trapné, protože místo řešení romské otázky dávala přednost spíše útokům na pana Čunka. Možná právě proto, že je to teď moderní. Přestože se mi nelíbí jeho aféry okolo úplatků, rozhodně rozumí romské problematice. Rozhodně více, než ministryně Džamila. Kloním se proto k názoru, že bych mu ten půlmiliónek i odpustil (mnozí mají více), hlavně aby zapracoval na tomto problému. Věřím, že na to má i když je jasné, že se to nedá zařídit den ze dne.

  13. Vážená paní Jílková,

    vyrůstal jsem v nejmenovaném, severočeském městě mezi dětmi Vámi zmiňované minority. Ze zkušenosti prohlašuji : nemám rád cikány, jsou křiví, nikdy nedodrží slovo a když něco podělají, tak za to může gádžo ! Dnes už nejsem dítě, mám několk romských Přátel, ale to jsou človíčci, kteří nechtějí mít s cikány nic společného !!!! -Kteří, až s patologickou úzkostí, dbají na čistotu , na vzdělání svých dětí – na svoji pověst – atd….Váš pořad nebyl o mých přátelích. Váš pořad byl na politickou objednávku…….nebo ne ?.. Nezlobte se na mne, ale již Vás ( po zkušenosti s Kotlem ) nechci nikdy na obrazovce slyšet – možná vidět ( jste krásná žena )!

    V dokonalé úctě

    Aleš Holman
    Šluknov

  14. Je to katastrofa že člověk jako paní Jílková, která se jenom ráda poslouchá a již náležitě předvedla svoji hloupost před celým národem, dostává opět za naše peníze prostor pro své slabomyslné předvádění. V další debatě s cikány (trapné) opět předvedla svoji neschopnost vést diskuzi solidním a smysluplným směrem. Myslím, že by bylo vhodné aby se někdy na svůj pořad také podívala aby si uvědomila jak je trapná!

  15. Osobně mám pocit, že v posledních 2 pořadech se paní Jílková zlepšila. Stále to asi bude hlavně pop-pořad, ale aspoň se paní Jílková chopila příhodně a přiměřeně své role moderátorky, a to bez toho, aby ztratila něco z toho svého.

    A dnešní téma? Bylo zajímavé. Osobně mě mile překvapil hlavně pan Jedlička (Český Krumlov) a přístup Vojtěcha Lavičky (Gipsy.cz). Oba podávali (vzhledem k dalším pozvaným hostům) nejvyváženější a konstruktivní názory.

    P.S. Jen bych rád upozornil, že toto není web paní Jílkové. Proto věci k paní Jílkové směřujte přímo na ní.

  16. SOUHLASÍME S TÍM, ŽE DNEŠNÍ POŘAD PANÍ JÍLKOVÁ ABSOLUTNĚ NËZVLÁDLA!!!!!! BYLO TO TRAPNÉ…
    NESOUHLASÍME S NĚKTERÝMI ZPŮSOBY U KAUZ PANA ČUNKA…. A PO NĚKTERÝCH ZKUŠENOSTECH Z VLÁDNÍCH KRUHŮ SI MYSLÍME, ŽE JE NABÍLEDNI, ŽE BYLY VYHRABÁNY JEN PROTO, ŽE STOJÍ ZA SVÝMI NÁZORY NA RÓMSKOU PROBLEMATIKU… A TO VŽDY …. A ZA KAŽDÝCH OKOLNOSTÍ…. ZA JEHO,I KDYŽ NĚKDY RADIKÁLNÍ NÁZORY,SI HO
    CENÍME. MYSLÍME SI, ŽE TÉTO PROBLEMATICE NEJENŽE ROZUMÍ ALE, ŽE S NÍ PŘIŠEL DO STYKU O S O B N Ě. MÁ TO ZAŽITÉ – JAKO VĚTŠINA Z NÁS…. PÁNOVÉ Z RÓMSKÝCH INICIATIV JSOU DEMAGOGOVÉ…. JAK JINAK. VŽDYŤ TO JE JEDINÉ JAK ODVÉST POZORNOST OD MERITA VĚCI. TO JIM JDE… VÝBORNĚ. NEHÁZEJME VŠAK VŠECHNY ROMY DO JEDENOHO PYTLE. I MY MÁME SVÉ OSBNÍ DOBRÉ ZKUŠENOSTI ALE RUKU NA SDRCE, KOLIK RÓMŮ PROCENTURELNĚ V TÉTOREPUBLICEPODNIKÁ???
    PODNIKÁ, TAK ABY TO BYLO PRŮHLEDNÉ A JASNÉ PRO FIN. ÚŘAD? NENÍ TO TAK, ŽE RÓMSKÁ KOMUNITA UMÍ EXCELENTNĚ PODVÁDĚT A OBCHÁZET ZÁKONY… A ŽE JIM VELMI VYHOVUJE ZAMĚSTNÁNÍ NAČERNO? VYCHOVALA JSEM RÓMSKÉ DĚTĚ…. NEKECÁM ABYCH BYLA ZAJÍMAVÁ, MÁM ZKUŠENOST OSOBNÍ…DCERA VYSTUDOVALA A ZAŘADILA SE PROTOŽE, DLE MÉHO NÁZORU, MĚLA O OSONÍ PŘÍKLAD!!!!
    A TO JE TEN PROBLÉM….RÓMSKÝCH RODIN A RÓMSKÝCH RODIČŮ ZVLÁŠTĚ.
    PARDON, VÁŽNÍ RODIČOVÉ-RÓMOVÉ, NENÍ ŽÁDNÁ JINÁ CESTA NEŽ OSOBNÍ PŘÍKLAD!!!
    MYSLÍM SI, ŽE JSEM SE SNAŽILA A SNAŽÍM POCHOPIT PSYCHIKU, DŮVODY, HISTORII RÓMŮ. JEJICH KLADY ALE I ZÁPORY POVAHOVÝCH RYSŮ. TAK JAKO U SEBE VÍM CO MOHO, NA CO NEMÁM A NIKOHO TÍM NEVINÍM…
    JE TO VĚC VELMI SLOŽITÁ, ALE VŽDY,VŽDY JE TO O LIDECH… KOLIK ODSOUZENÝCH JE VE VĚZNICÍCH A KOLIK % Z NICH JSOU RÓMOVÉ???? TO NENÍ VE ZLÉM… JE TO FAKT… FAKT
    TO NENÍ VE ZLÉM…. JE TO JEN KONSTATOVÁNÍ….FAKTU. MYSLÍM SI, ŽE AT MAJÍ STEJNOU STARTOVNÍ ČÁRU JAKO MY VŠICHNI. PROČ JIM MÁME DĚLAT JAKÁKOLIV PROVILEGIA, KTERÁ SI NAZASLOUŽÍ A VLASTNĚ ANI NECHTĚJÍ….?????????????DLE PÁNŮ Z RÓMSKÝCH INICIATIV.
    PANÍ JÍLKOVÁ BYLO TO OD VÁS NEFÉR…INTELIGENTNÍMU ČLOVĚKU SE NEZALÍBÍTE…

  17. Vážení spoluobčané, v ČT vládnou poměry, jako kdekoliv jinde ve společnosti a my povinně přispíváme na to, aby Jílková, Tachecí a podobní drzí frackové měli kam chodit do práce. Tito nechtějí dávat slovo, ale za každou cenu se zviditelňovat . Z dob Kotle jsem vypozorovala jednostrannou útočnost Jílkové. Ne na každého politika útočila. Podle mého kope za ČSSD. Pořad nebyl vůbec o cikánech. Jílková návrhy na možná řešení nechtěla slyšet, nebo pouze ta, která byla v souladu s jejím přesvědčením, ale hlavně chtěla “ Zklausovat a zparoubkovatět “ Čunka.
    N E C H C E M E V Á S P A N Í J Í L K O V Á !!!!!!!

  18. Ještě, že tam byl ten důchodce, pan Veselý. Pana Čunka nepustila ke slovu, jen se ho snažila spolu s cigány zesměšňovat. Určitě paní Jílkovou uvítají v každém slumu. Čekal jsem od ní větší objektivitu, ubohost.

  19. Zcela souhlasím s názorem Marie A Honzy. Pozorovat úšklebky a aroganci zástupců Romů bylo nad lidské síly. Protože denně se střetáv ám s těmito lidmi v prostředcích veřejné dopravy (kterou užívají zcela zadarmo, na rozdíl od nás, co nejsme diskriminovaní za stále vyšší jízdné) a také chodím okolo jejich příbytků. Paní Jílková má zřejmě mnohem malebnější trasy na cestě domů a také zcela jistě nejezdí HD. Pan Čunek má u mně bod, nebojí se říct svůj názor, i když rom Lavička mu neodpustil.

  20. Dobrý den, navrhuji vytvoření petice proti psedonovinářce a pseudomoderátorce Jílkové, a to z důvodu její nekompetentnosti, neschopnosti vést hovor nestranně za účelem vyřešení věcí, účelově a záměrně vytrhává z kontextu věci a škodí .To ČT snad není zapotřebí, i bulvár je lepší .

  21. Vzhledem k tomu, že se na tomto blogu zvětšuje diskuze k pořadu Máte slovo, který moderuje Michaela Jílková, připravili jsme pro vás nový prostor. Webové stránky MáteSlovo.cz je věnovaný pouze tomuto pořadu. Každý vysílaný díl bude krátce představen a bude u něj ponechán prostor pro vaše slovo.

    Více také viz článek Diskuze k pořadu Máte slovo: nový prostor pro vás.

    P.S. Během dnešního večera si pohrajeme s grafikou a prostředím webu Máte Slovo. Prostě, ať se Vám tam líbí.

  22. Poznámka administrátora:

    Komentář Emilie Hořčicové smazán kvůli vulgaritám a duplicitě uživatele – Emilie Hořčicová = Erika Žilková.

    Při dalším pokusu o duplicitu dostane uživatel ban.

  23. Prosím Vás nepouštějte Lavičku a Veselého už do televize.Chovají se trapně.Vážím si Romů,kteří pracují a žijí jako my,ale cikány bych hnala do Indie odkud přišli,jsou líní,lžou,kradou a k tomu už dnes vychovávají i své parchanty.Ti jsou zákonem nepostižitelní.Žiju vedle nich je to sebranka se kterou se nedá vyjít ani po dobrém ani po zlém.Pane Čunek moc Vám fandíme,držte se.

  24. Vážení, o pořadu Máte slovo píši až nyní, protože jsem to musela nejdřív rozdýchat. To byl hrozný zážitek, dívat se na pořad Máte slovo, když ho pí Jílková pořád někomu brala, především tedy těm, kdo říkal něco ne- kladného na adresu romů. Její chování k panu Čunkovi bylo nehorázné.
    Takový pořad by měl moderovat někdo, kdo má s problematikou zkušenosti, což určitě není případ pí Jílkové. Jinak by do toho nešla. Velice mi vadí, že musím platit poplatky za televizi, když jsou tam tak špatné pořady, jako je právě tento.

  25. Dnes jsem si pustila z videa zmíněný pořad Čunek versus Romové. Diskutující super, snaha paní Jílkové sestřelit pana Čunka nebetyčná, leč marná. Naprosto nezvládla roli moderátora pořadu a zcela jej znehodnotila svými vstupy hlava nehlava.

  26. Strašně jsem se těšila na pořad o diskriminaci rómů. V minulých pořadech mě překvapila vyváženost pozvaných lidí a s tím související možnost dát slovo každému z přítomných. Bohužel v tomto pořadu se to nepovedlo. Navíc mě rozčílila paní Jílková, která nevedla vyváženou diskuzi, ale pouze útočila na p. Čunka. Proč paní Jílková nepokládala ve stejném duchu podobné otázky i přizvaným rómům? Byla to opravdu hrozná ostuda a již vím, že tento jednostranný pořad již nebudu sledovat.

  27. Dívám se na váš pořad. Pana Vokuše, jako obhájce policie chápu. Sice nikdy u policie pořádně nesloužil i když je kupodivu plukovník. Jiní poctiví policajti jeho hodnosti a platu nikdy nedosáhnou – o to lépe jsou objetování v různých kauzách. Ale jistě zásluhy z minulé doby jistě má……proto tyto a obdobné postupy a metody obhajuje. Asi i proto že styl a systém policie je stejný jak v dobách minulých a hlavně proto že garnitura této doby je pořád na vedoucích místech. Proto si ho jako svého mluvčího vybrala. Bohužel poilicie niky neměla a nemá natolik důsledný kontrolní a kvalitní systém, aby ji někdo spravedlivě kontroloval. Ve stylu já na bráchu brácha na mě tento kontrolní systém funguje. Policie kontroluje sama sebe. Něco obdobného ale vlastně již v televizi bylo vysíláno – kmenuje se to „Chobotnice“!!!

  28. Viděla jsem pořad o diskrimaci Cigánů a od té doby
    se na tento pořad už nedívám.
    Ač Čunka moc nemusím, tak mu nelze upřít, že on
    jediný šlápl do vosího hnízda a začal tento problém řešit

    Byl to pořad proti Čunkovský a Jílková se tak zařadila mezi
    tzv. „pseudoochránce“ této skupiny, kteří ve snaze se zviditelnit,
    nic nedělají, jen blbě kecají.

    Přeji paní Jílkové, ať si nějakou rodinu nastěhujě do domu
    a předvede tak, jak jim chce pomoci!

  29. Dneska jsem měl možnost shlédnout pořad paní Jílkové Máte slovo na téma připravovaný protikuřácký zákon. Takto trapně a neobjektivně vedený pořad jsem opravdu ještě neviděl. Je možné, že jsem zcela neporozumněl koncepci pořadu, ale předpokládám, že paní Jílková měla vystupovat jako nezávislý koordinátor diskuse a ne jako zanícený člen jednoho tábora s většími pravomocmi diskutéra než mají ostatní diskutující. Paradoxní mi také připadalo, že okřikovala a skákala do řeči některým debatérům, protože se jí zdálo, že nemluví k věci, sama však od tématu odbíhala neustále, až jsem měl pocit, že vůbec neví, jaký podtitulek pořad má. Někdy mi přišlo až dětinské, jak přerušovala zástupce jedné strany, kteří k tématu měli co říct a nechala na druhé straně třeba senilně mluvit pana Jandu, který se naprosto mimo merito věci rozpovídal o svém koncování s kouřením. Rozhodně paní Jílková svoji roli v tomto pořadu nezvládla a po jejím dnešním výstupu si nejsem jist, jestli na tak těžkou úlohu, jakou moderování takového pořadu je, má vůbec schopnosti.

  30. Richie, naprostý souhlas. Včerejší díl byl tristní. Několik dílů zpět mi přišlo, že Máte Slovo začíná být zajímavějším pořadem, než se mi původně zdálo. Vcelku se mi i začal přístup paní Jílkové zamlouvat. Prostě pořad, který ČT chyběl – cílová skupina: ti, pro které je Moravec příliš suchý. ;o)

    Ale v posledních dílech jsem byl znovu docela zaskočen (ne)připraveností paní Jílkové a (ne)kvalitou diskuze. Škoda.

  31. Já osobně si velice paní Jilkové vážím.Dívala jsem se vždy na kotel a měla to někdy hodně těžké.
    Teď se dívám na pořad „máte slovo“,myslím,že je ještě zajimavější je to otom,co skutečně zajimá obyčejné lidi,je jenom škoda,že to je dost pozdě,no musím se s tím smířit,ale nenechám si tento pořad ujít.
    Blahopřeji paní Jílkové a hdne trpělivosti a dobré nálady a pohody ji přeji.
    svruza.

  32. Fandím pani Jilkové,je dobře,že má takový pořad,je zajimavý a hlavně zajimá obyčejné lidi.
    Přeji ji mnoho trpělivosti a pohody.
    svruza.

  33. Dobrý večer,
    chtěla bych něco napsat k dalšímu tématu,paní Jílková oslovuje všechny lidi, kteří mají zkušenost s astrologii. Já mám a nechci z ní dělat něco strašného. Je to věc která pomáhá lidem, když je dobře pojatá a možná nebere se moc vážně. Pomohla mi, a doufám bude pomáhat dalším lidem. Dobrou noc.

  34. Pravděpodobně jsem se přihlásila chybně, ale mám zkušenosti s léčiteli i důkazy o jejich vlivu na organismus můj i mého syna, těsně po porodu. S panem Pasekou a s paní Patočkovou ze Semil. Oba již nežijí. Zdravím! V.Studnická tel.: 721 029 519

  35. 19.1.2008 jsem poslal do ČT připomínku k pořadu MÁTE SLOVO
    na adresu info@ceskatelevize.cz, níže uvedený mail a pod ním oslovení pro paní Jílkovou.
    Do dneška bez jakéhokoliv komentáře ani od ČT ani od pí Jílkové!
    Dívám se prakticky na všechny pořady této „KOTELNICE“ a divím se,
    že ji pan GŘ veřejnoprávní televize za takovou službu občanům ještě nevylil. Ta se nezmění! Mění pouze róby, aby byla na obrazovce sexy. Pravděpodobně dokud ON i následně paní Jílková budou moci užívat jim tekoucí peníze z našich kapes, proč by se námi obyčejnými občany zabývali!

    Posílám názor vyjádřený v příloze a přidávám jen tolik, že ČT jakožto veřejnoprávní by mohla vysílat více pořadů, které divákům vysvětlí a podají věrohodné informace o zákonech. Současně byste neměli upřednostňovat takové pořady, které uvádějí diváka v omyl,
    že je vše pouze špatné. A to způsobem, jaký předvádí paní Jílková
    v tomto pořadu.
    Prosím předat přílohu tohoto mailu moderátorce pořadu Máte slovo Live paní Jílkové.
    Divák Josef Heinzel

    Vážená paní Jílková !

    Sledoval jsem Vaše vystoupení v ČT na téma poplatky
    ve zdravotnictví.
    Co měl tento pořad říci televizním divákům ?
    Pozvala jste si hosty určitě podle svého výběru a ty jste „dirigovala“ kotelnickým způsobem !!!
    Byl to pořad typu „glosy paní Jílkové“! Určitě jste chtěla svými subjektivními otázkami mimo jiné vyprovokovat nejen přítomné diváky ve studiu i u obrazovek k přemýšlení o poplatcích. Především však dostat do konfliktu dvě dvojice pánů, aby jste televizní diváky přesvědčila, že jste to Vy, která dokáže udělat z kohokoliv blbce kdy si vzpomene. Vy jste přece také ze společnosti novinářů, kteří chraň Bůh, aby se do nich někdo také strefil! Vám určitě není zatěžko zaplatit jakékoliv poplatky. ČT Vám přece krásně zaplatí tato vystoupení. I já vlastně ze svého „letos zvýšeného“ důchodu.
    Pokud bych Vám mohl maličko upravit scénář, tak bych bez jakýchkoli komentářů uvítal všechny přítomné. Následně bych požádal, aby stručně zástupci ministerstva zdravotnictví vysvětlili důvod a účel poplatků. Po té bych dal slovo přítomným zástupcům občanů, které bych vybral ze všech sociálních vrstev a to nejen ty „postižené“ ale i ty „zdravé“, aby se tázali na nejasnosti a nechali si je vysvětlit. Předem bych je ale požádal, aby neprezentovali své příběhy. Je ten pán co má smůlu, že dostane méně peněz normální vzorek občana? Počal své dítko se svou ženou z lásky, nebo pro peníze? To mu přece ministerstvo zdravotnictví nenařizovalo ani neradilo. Ano je to běžný občan, který by rád od státu, potažmo také na úkor mého důchodu pobral nějaké to jmění. Jako ten pán, tak já ale i Vy máme zájem o peníze. Je to bohužel slabost ale i nutnost nás všech občanů. Chudých i bohatých. Každý jsme ale spokojeni po svém. Ani někteří bezdomovci by neměnili !
    Ti dva pánové po vaší pravici byli také určitým vzorkem společnosti. Lační po penězích jako my ale rádi se ještě předvádějí
    a urážejí ty druhé „malé“ ve svůj prospěch. Ti tam podle mého byli úplně zbyteční, na rozdíl od těch dvou druhých, kteří divákům chtěli opravdu něco vysvětlit.
    Vrátím se tedy k úvodu, co jste tím vším chtěla říct? Dát co proto naší politické scéně?
    Neznám které části Vy fandíte ale vím, že jste svým nezvládnutím dirigentské hůlky mnoha lidem dokázala znechutit pořad o kterém se domnívali, že jim něco přinese. Takové si prosím Vás napříště odpusťte. Jako novinářka se adresně a pod svým jménem opřete do politiků
    a neberte si do úst občany. Jak k tomu přijdou, že …

    Šedesátidevitiletý občan Josef Heinzel.

  36. Dobrý večer,
    debata je zajímavá, ale zamyslel se někdy někdo nad skupinou lidí, kteří zůstanou svobodní? Po partnerovi bere člověk alespoň vdovský důchod, tak si může zvýšit svoje minimum. Pro svobodného důchodce zůstává částka zase nižší. Proč? Potom, ať mi větina promine, opět jsou na tom svobodní hůř. Zůstane to nejspíš i nadále tak. Napadlo Vás někdy zabývat se touto problematikou.
    S pozdravem.

  37. Jak ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví

    Princip je velmi jednoduchý. Chce to založit akciovou zdravotní pojišťovnu, kam bez práce každý měsíc natečou milióny Kč ze zdravotní daně. Potom stačí udržet tyto peníze ve zdravotní pojišťovně.
    Jak na to? Prostě neproplácet zdravotní péči pacientům a zdravotnickým zařízením. Říkáte, že to není možné? Ale je, díky reformních zákonům ministra Julínka. Vytvoří se monopol, kde skupina lidí bude vlastnit zdravotní pojišťovnu, nemocnice, ambulantní lékaře, lékárny, laboratoře atd.. Monopol si bude určovat ceny zdravotní péče ve svých zařízeních, pro konkurenční pojišťovny vysoké ceny a tím je finančně zlikvidují. Tak získají další pojištěnce a tím další peníze. Pacient tak ztratí možnost svobodné volby zdravotní pojišťovny. A co bude následovat? To, co bylo napsáno na začátku – zdravotní pojišťovna si bude chtít peníze udržet pro sebe. Jak to udělá? Zavede model „řízené péče“ známý pod názvem Managed health care, který byl zaveden v USA. Principem řízené péče je to, že zdravotní pojišťovna „řídí“ pacienta a své lékaře-zaměstnance tak, aby zdravotní péče byla poskytnuta co nejlevněji nebo vůbec. Říkáte, že pacient má nárok na zdravotní péči, přece jsou standardy zdravotní péče (péče hrazená ze zdravotního pojištění)? To není tak úplně pravda. Standardy zdravotní péče záměrně nejsou a ani nebudou a už vůbec nebudou zakotveny v zákoně. A co není v zákoně, to se nemusí dodržovat. Takže, to bude zdravotní pojišťovna, která bude rozhodovat, co pacientovi uhradí a co nikoliv. Budete potřebovat nákladnou péči jako např. transplantaci srdce, chemoterapii při leukémii…… Existuje taková obligátní formulace:“tuto péči Vaše pojistka nekryje, je mi líto.“ A co budete dělat? Kde se domůžete svých práv? Na ministerstvu zdravotnictví, na soudu, na chystaném Úřadu pro dohled nad zdravotními pojišťovnami? Nikde. Protože zdravotní pojišťovna bude akciová společnost- soukromá a zákonem nebude dáno, kterou péči Vám musí uhradit. Namítnete a co lékaři, ti přece musí poskytnout potřebnou zdravotní péči? Nemusí, protože budou zaměstnanci zdravotní pojišťovny a podmínkou pracovní smlouvy bude, že budou léčit tak, jak jim zdravotní pojišťovna nařídí. To ti lékaři přece nedopustí a odejdou do jiné nemocnice!!! Ale kam? Bavíme se tady o monopolu a tomu nebude vadit, že mu odejdou lékaři. Proč? Protože tím méně péče budou poskytovat a tím zase ušetří peníze. No a když už hovoříme o lékařích tak je tu přece chystaný zákon o univerzitních nemocnicích, které také ovládne monopol a vychová si nové „bílé otroky“ (výměnou za to, že jim např. zaplatí školné, které se také chystá). Včera ministr Julínek ustoupil v privatizaci univerzitních nemocnic, mohou z nich být neziskovou, avšak do zákona to nechce dát (proč asi ?).
    A co regulační poplatky? Jakou v tom hrají roli? Jsou velmi důležitým krokem k prolomení ústavního zákona o bezplatné zdravotní péči. Jakmile bude zákon prolomen, zavedou se další poplatky, (které jsou běžné v řízené péči např. v USA) jako jednorázový roční poplatek (deductible), povinná 10-20% spoluúčast na každém výkonu apod.. Bude to další zdroj financí pro zdravotní pojišťovnu a zároveň limitací pro pacienta, aby zdravotní péči vyhledal.

    A teď jak to uvést do praxe?
    1. krok –založit si akciovou zdravotní pojišťovnu.To není problém. Od 1.4.08 vstoupila na trh Agel Insurance a.s.(vlastněná Tomášem Chrenkem) povolená ministerstvem zdravotnictví.
    2.krok – zaregistrovat nejméně 50.000 pojištěnců – žádný problém. Zaměstnanci oceláren, nemocnic a ostatních firem pana Chrenka mají příkaz se u této pojišťovny zaregistrovat. A to stále není vše. Mají najatou agenturu, která na Ostravsku obchází sídliště a přemlouvá lidi na ulici, aby se zaregistrovali u Agel Insurance a.s., že nebudou muset platit regulační poplatky. Také v supermarketech nabízí lidem 100 Kč na jejich nákup, pokud se na místě zaregistrují.
    3.krok – zprivatizovat si nemocnice a ostatní komplement (laboratoře, lékárny, rentgen apod.), také žádný problém. Agel (vlastněný Tomášem Chrenkem) spravuje 12 nemocnic, 6 poliklinik, síť lékáren, firmu dodávající léčiva a zdravot. materiál (Repharm a.s.), rentgen (Radioterapie a.s.) , Transfúzní služba a.s., atd..
    4.krok – zprivatizovat primární péči a ambulantní specialisty. To je problém, protože ti už privátní jsou. Tak jak tyto privátní lékaře donutit dobrovolně odevzdat svoji klientelu? Je třeba je nejdříve vystrašit, že je pohltí řetězce a tak si kovaný Agelovec MUDr. Marek Potysz založí v dubnu 07 Moje ambulance a.s.. Odkoupí několik praxí soukromých praktických lékařů, veřejně prohlašuje, že se jeho byznysu daří a že rozhodně nemá s Agelem nic společného (do ledna 08 byl předsedou představenstva Agel Insurance a.s.). Podaří se mu vytvořit mezi praktickými lékaři a ambulantními specialisty atmosféru strachu z řetězců. A v ten moment nastupují na scénu dva lidé – Ing. Miroslav Zámečník a MUDr. Tomáš Macháček. Oba nabízejí soukromým lékařům „ochranu proti řetězcům“. Pokud lékaři dobrovolně vstoupí do jejich akciových společností s řízenou péčí, zachrání si tím svoji privátní praxi. Ing. Miroslav Zámečník, MUDr. Jiří Bek a MUDr. Pavel Neugebauer (předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost) se zaměřují na dětské praktické lékaře. Druhá skupina MUDr. Tomáše Macháčka se orientuje více na praktické lékaře pro dospělé. Na tom není ještě nic podivného, že ano? Ovšem pokud se podíváte na obchodní rejstřík online na firmu Ing. Miroslava Zámečníka PLANTA MEDICA a.s., v dozorčí radě se objeví jména Mgr. Luboš Godina (figuruje ve firmách Agel a.s, Repharm a.s.), Ing. Iveta Ostruszková (Agel Insurance a.s., Repharm a.s.) a MUDr. David Šperling (Repharm a.s.). Skupina kolem MUDr. Tomáše Macháčka, který je zároveň poradcem ministra Julínka, je ještě zajímavější. Od roku 2003 je založena Společnost pro řízenou péči v ČR o.p.s., kde je MUDr. Tomáš Macháček předsedou představenstva, členem představenstva je Mgr. Rostislav Hampel (Agel Insurance a.s.), v dozorčí radě sedí nám známá Ing. Iveta Ostruszková a MUDr. Pavel Hroboň – náměstek ministra Julínka. Zakladatelem této společnosti byla firma KLIENT PRO s.r.o. (patřící MUDr. T.Macháčkovi) a dále Nemocnice Podlesí a.s. (vlastněná Agelem). Tady se kruh uzavírá včetně propojení s ministerstvem zdravotnictví, které chystá reformní zákony na objednávku. Macháček s Hroboněm to vymysleli a Chrenek finančně podporuje a všichni nakonec usednou ve správní a dozorčí radě zdravotní pojišťovny, protože tam se budou peníze shromažďovat.
    Stále je tu otázka, jak vyvlastní soukromou lékařskou praxi? Jednoduše, díky IZIPu. V materiálech obou skupin pro řízenou péči je podmínka vedení elektronické dokumentace. Lékaři budou odesílat veškeré informace o svých pacientech přes IZIP (IZIP byl také zřízen na objednávku těchto lidí přes MUDr. Milana Cabrnocha (ten ho prosadil ve VZP), který společně sedí MUDr. Jiřím Bekem ve správní radě společnosti MEDTEL o.p.s.. Podstatou lékařské praxe jsou informace o pacientovi, to je lékařovo „know how“, pokud tyto informace odešle pryč, sám se připravuje o svoji klientelu. Druhý den mu zdravotní pojišťovna vypoví smlouvu, jeho pacienty bezplatně převezme jiný lékař (všechny informace o pacientech budou shromážděny v IZIPu) a lékař ze dne na den skončí bez práce, bez pacientů, bez peněz.
    Tak je to jednoduché.

    Tento projekt byl připravován několik posledních let. Čekalo se na to až se ODS dostane do vlády a prosadí se zákony k dokončení celého projektu mocenského a hlavně finančního ovládnutí českého zdravotnictví.

    Další skutečnosti v bodech:
    1. Bc. Marek Šnajdr (další klíčový člověk tohoto komplotu- náměstek ministra Julínka): jako předseda správní rady ovládá VZP a zajišťuje, aby všechna zdrav. zařízení vlastněná Agelem měla exkluzivní smlouvy s touto pojišťovnou a tím nadstandardní přísun peněz za péči. Viz. žebříček nejdražších nemocnic v ČR. Zatímco v IKEMu (super-specializované pracoviště, kde se provádí transplantace) stojí lůžku za rok 3,96 mil. Kč tak v Nemocnici Třinec Podlesí a.s. (Agel) stojí lůžko 5,15 mil. Kč. Navíc 5 nejdražších nemocnic z 15 soukromých patří právě Agelu.
    2. Náměstek Šnajdr nařídil ředitelům fakultních nemocnic a státních ústavů, aby připravili převod ústavů na akciové společnosti. Pokud by totiž ODS s jejich privatizací(jeden z reformních zákonů) neuspěla u koaličních partnerů, jsou nachystáni provést privatizaci podle zákona o velké privatizaci z roku 1991 a tím by obešli parlament. Viz článek v Tempus Medicorum 2/2008.
    3. Do 2 fakultních nemocnic byli Julínkem dosazeni ředitelé, kteří předtím pracovali pro Agel. Konkrétně MUDr. Vladimíra Danihelková, nynější ředitelka FN U svaté Anny v Brně, v letech 96-04 byla členkou dozorčí rady firmy Repharm a.s.. Tato stejná firma je nyní hlavním dodavatelem léků do nemocnice. Lékaři smějí předepisovat jen léky, které jsou na seznamu. Tento seznam je vypracován ředitelstvím nemocnice a to také kasíruje veškeré provize od farmaceutických firem, které chtějí své léky mít na seznamu.
    Tím druhým ředitelem je MUDr. Radomír Maráček, nynější ředitel FN Olomouc. Od
    12/02 – 8/03 byl členem představenstva Karvinské hornické nemocnice a.s.(Agel) a od
    6/05 – 7/07 byl předsedou představenstva Vítkovické nemocnice a.s.(Agel). I do FN
    Olomouc distribuuje léky Repharm a.s.
    4. Některá fakta o systému řízené péče: ty pravdivé informace o řízené péči se lze dočíst
    pouze na zahraničních webových stránkách. Českým lékařům se podávají zkreslené až nepravdivé informace a spoléhá se na neznalost cizích jazyků a tím nedostupnost k informacím. Informace lze získat z amerických webových stránek o tom, proč byla řízená péče v USA zavedena a jak tento systém zdravotní péče nefunguje. Svou výpověď podala před Americkým kongresem Dr. Linda Peeno, která pracovala jako revizní lékařka u několika organizací řízené péče a byla bohatě odměňována za to, že pacientům zamítala zdravotní péči. Její výpověď je dostupná na internetových stránkách http:/www.thenationalcoalition.org/DrPeenotestimony.html pod názvem Managed care Ethics: The close view.
    Na těchto faktech vznikl film Sicko, který doporučuji shlédnout.
    5. Co je nepodstatnější, že o řízené péči vůbec nic nevědí občané ČR, kterých se to
    bezprostředně týká. Pokud reforma projde, začnou zákony platit již od příštího roku
    a radikálně to změní životy lidí v ČR.
    K čemu zdravotní plán „řízené péče“? Aby zdravotní pojišťovna pacienta řídila, šetřila na jeho zdravotní péči a sama vydělávala. Jak pacienta „vmanipulovat“ aby se k tomuto plánu ŘP dobrovolně přihlásil? Slíbíme mu, že nebude muset platit regulační poplatky (a ještě něco vydělá na ušetřené péči – možná). Těm co náměstek Hroboň slibuje stejné podmínky jako nyní, pokud se k žádnému specielnímu plánu nepřihlásí, se bude postupně zvyšovat spoluúčast a paušální platby – viz USA „deductables“.

    Občané ČR prosím ptejte se Ministerstva Zdravotnictví, co je řízená péče, kterou tady hodlají zavést. A mimo to, si sami zjišťujte na cizojazyčných webových stránkách veškeré informace o řízené péči. Tam totiž zjistíte, že se ministerstvo chce zavést něco co ke spokojenosti občanů nefunguje nikde na světě – ani v USA jak se u nás mylně uvádí. V současných prezidentských volbách v USA je reforma zdravotnictví jedním z hlavních témat.

    Nyní ministr Julínek vytasil trumf z rukávu – průměrná rodina (nemyslím si že průměrná rodina má v ČR 4 členy) vydělá 10000 Kč na privatizaci pojišťoven. Tedy 2500 na osobu – je nás 10 milionů, bude cca 20-25 miliard. Je to lákavé, ale lidé nevědí, že hospodaření pojišťoven v roce 2007 skončilo přebytkem cca 20miliard. Takže rozdělí peníze, které tam už dneska jsou. A de-facto zadarmo převedou pojišťovny na soukromé vlastníky.

  38. Děti vychovává fyzickými tresty pouze rodič, který je neschopný vychovatel. Fyzické násilí začíná tam kde končí argumenty a nebo je to neschopnost či pouze zvrácenost. Jeden a nejzákladnější způsob výchovy je splnit to co jsem slíbyl a neslibovat to co nemohu splnit, druhý mít na děti čas a brát je vážně. Tam kde musí rodič OPAKOVANĚ né jen fyzicky trestat selhal jako vychovatel. Jaký koliv trest, který dítěti udělím by měl vést k zamyšlení kde jako rodič a vychovatel dělám chybu. Za opakované fy. trestání považuji frekvenci častější než jeden rok. Možná příjdete nato, že když jste nemuseli udeřit rok, nemusíte vůbec. Nezvladatelné dětí si systenaticky vychováváme a jestli si někdo myslí, že to zachrání bitím a ne změnou přístupu je mi jej a jeho dětí líto. Píši ze zkušenosti dítěte, které bylo matkou v určitém období deně bito a trestáno a zkušenosti rodiče, který vychoval 5 nevlastních dětí a vychovává jedno vlastní. 1 nevlastní dítě jsem udeřil 1x za život, vlastní dceru jsem asi jako 3letou 3x pleskl po zadku při jakémsi stekání. Jinak jsem bít děti nemusel. Hlavní výchovné prostředky jsou stanovení hranic z ohledem na možnosti dítěte, pochvala, odměna, domluva, zvýšení hlasu odebrání odměny. Výsledky: 2x vysoká škola, 2x střední škola, 1x vyučen dcera absolvuje 3 třídu základní školy. 2 děti jsem vychovával s družkou, 4 s manželkou. S nevlastními dětmi jsem začal žít a mít na ně vliv v jejich pubertě. Vše negativní ve výchově vám ukáže pubera a období poní. Jsem přesvědčený, že všecho jde dělat lépe, ale bití bych doporučil nechat středověku.

  39. Dovolte mi, vážení spoluobčané, také zareagovat. Můj osobní názor, který nikomu nevnucuji je, že paní Jílková je jednou z mála profesionálních moderátorek, kterým jde především o lidi a ne o sebe! Nejsme na to zvyklí v našich končinách, a proto jako správní Češi musíme jen a jen rýpat a kritizovat…vážení spoluobčané, navrhuji tedy, zkuste si to sami…a uvidíme, kdo s koho…mějte se pěkně, hezké léto! Petra N.

  40. Dieta
    Nejlepší dietou je nalepit náplast na pusu. Eva Kutová

  41. Pořad p. Jílkové je přehlíka paciného a nebezpečného populizmu, bohužel za naše poplatky.
    hanka kálalová

  42. Tak včera jsem se fakt rozčílila. Proti moderování Míši Jílkové nemám vůbec nic, myslím, že to není zrovna jednoduchá práce, ale docela mě naštvalo, že ani jeden z hostů neměl vůbec ani ponětí CO TO JE vlastně JOJO EFEKT, hlavně že o tom zasvěceně hovořili … a vykládali obecné nesmysly o navrácení k původnímu životnímu stylu. Já jsem jen amatérka a ne doktor, co se chlubí 20-ti letou praxí a přesto to moc dobře vím. Takže aby bylo jasno. Jojoefekt má přímou souvislost se svalstvem (jakožto motorem spalování) a jeho autokanibalismu při přísných dietách nerespektující základní bazální metabolismus (nutné energetic. minimum na provoz základ. živ. funkcí např. dýchání apod. Tyto drastické diety způsobí, že po takové dietě je tělo schopno spálit mnohem méně než před dietou a proto to takový člověk rychle nabere zpátky a ještě mnohem navíc. Zoufalí lidé po několika takových drastických dietách jedí jako vrabci a přesto tloustnou. Jsou v začarovaném kruhu, ze kterého je jen jediná nejschůdnější cesta – pozvolné posilování svalstva, jeho houstnutí a správné funkci-aby pořádně spalovalo=rychlejší metabolismus.

  43. Měla jsem možnost shlédnout téma týkající se hubnutí, které bylo plné zajímavých hostů a pohledů. Paní Jílková byla podle men opravdu neprofesionální a výraz „2.kotelnice“ pro ní opravdu seděl. Je mi to líto, mám jí jako osobnost ráda, ale její role v tomto jinak zajímavé a snad i přínosném pořadu měla změnit.

  44. S kotlem to nemá mnoho společného. Žádní politici. Různé úhly pohledu. Je to mnohem lepší

  45. Dobrý deň,
    netušil som, že relácia Máte slovo beží už tak dlho – o to viac ma to prekvapuje. Dnes som ju videl prvýkrát a asi naposledy. Toto je prepis môjho mailu ČT:

    Dobrý deň,
    TV nesledujem často ale, téma poslednej relácie Máte slovo (Úroveň péče v českých porodnicích a spor – porody doma) ma zaujímalo a tak som sa díval. Bohužiaľ mi bolo niekoľkokrát v priebehu 45 minút veľmi smutno z toho, akým spôsobom pani Jílková diskusiu viedla. Zďaleka nebola nestranná a z toho dôvodu nenechávala niektorých diskutujúcich anilen dokončiť práve začatú vetu. Najpodstatnejší moment – to, že ak by stav v pôrodniciach v ČR bol normálny, tak by mnohé mamy ani o pôrodoch doma nepremýšľali – najprv prehliadla a potom ho na samom konci zúfalým spôsobom vytiahla a udupala nezmyselným točením sa okolo klystýru…

    Zďaleka tak táto relácia nenaplnila očakávania, ktoré avízovala v upútávke na internete. Odpovede na otázky „Porodnice se díky baby-boomu nemusejí bát o klientky – chovají se k nim tedy vstřícně, aby se na sále i na oddělení cítily příjemně? Proč se mluví o odosobnění porodů?“ nezazneli, pretože tieto otázky ani neboli poriadne položené. A motto „Nejde o to, aby se jeden host dostal do pozice „otloukánka“, na kterého by útočili ostatní, každý bude mít šanci říct svůj názor na daný problém a obhájit ho“ zostalo len zbožným prianím.

    Bohužiaľ, pani Jílková sa počas večera viezla na málo kultivovanej a dosť nátlakovej vlne, ktorá asi zaberá na istý okruh divákov, ale veľa priestoru na vyjadrenie názorov v širšom kontexte nenecháva. Preto si myslím, že takto vedené relácie nemajú väčší efekt, ako kohútie zápasy. Pobavia po gaučovom adrenalíne chtivých ľudí, svojou bulvárnosťou znechutia tých lepšie informovaných a tak podľa mňa strácajú vyšší zmysel.

    Je to škoda, pretože po 45 minútách sa človek z jednej alebo druhej strany dozvedel len máločo o tých „z druhého brehu“. Pritom stačilo účastníkov diskusie nechať dohovoriť a pozorne počúvať. Prišli by asi na to, že majú k sebe bližšie, než si mysleli a že majú pred sebou veľa spoločnej práce. Nesmierne potrebnej práce. To by ale asi už bola bez práce pani Jílková. Nie preto, že by ju nerobila dobre-robila by ju vynikajúco (ak by jej bola schopná). Ale pravdepodobne by ju nebavila…

    Veľa inšpiratívnych podnetov a naozaj spokojných (nielen ukojených) divákov realizačnému týmu praje

    Csaba Farkas

  46. Pani Jilkova vcera pusobila velmi neprofesionalne. Pokud jako moderatorka stoji uprostred trojuhelniku mela by byt nestranna. Hystericky kricet na zucastnene a temer je nepustit ke slovu protoze je jineho nazoru vypovida za vsechno. Nejsem ani pro ani proti domacim porodum a rozhodnuti nechavam pouze na rodicce. Ta by mela byt poucena o vyhodach i rizicich. Nebezpeci ciha vsude. Kdyz se rano matka posadi s ditetem do auta, stejne tak riskuje zivot jako ta, ktera rodi doma a presto nikdo nehulaka, ze jedina moznost jak nic neriskovat je jit pesky. Zena ktera porodi na ceste bez pomoci je na tom lepe nez ta ktera rodiv nemocnici a personal udela chybu. Ja sama davam ruce pryc od toho rozhodovat za nekoho jineho!!!! Moje dcera lestos rodila 3. dite v nemocnici a onemocnela horeckou omladnic ( nebezpecna nemoc ze spiny, ktera uz snad vyhynula). Kdyby rodila doma MOZNA by se ji to nestalo. Takze pani Jilkova priste se trochu ovladejte a ja vam budu vdecna za zajimavy porad. Blanka

  47. K pořadu o zubařích jsem zaslal před jeho vysíláním popis svých zkušeností a požádal paní Jílkovou, aby zástupcům zubařů položila jednoduchou otázku: Jestli stomatologům nedostatek zubařů náhodou „nehraje do noty“, protože vědí, že se nemusejí obávat nějakého přehmatu a že mohou z pacientů i v případě fatálních pochybení lákat nekřesťanské peníze.Vědí totiž, že pacient si stěžovat nemůže a nebude, protože jiného zubaře stejně nesežene. Okamžitě jsem byl vyzván, abych se vysílání zúčastnil, avšak osobní problémy, které jsem štábu vysvětlil, mi to nedovolily. Přesto jsem věřil, že paní Jílková otázku položí a možná se i (jako to dělává jindy) odvolá na obdržený dopis s popisem mé příhody. V pořadu pak byla celá řada situací, které k položení výšezmíněného dotazu přímo vybízely, ale zůstaly nevyužity.Odháním vtíravou myšlenku, že to bylo proto, že jsem nemohl přispět ke zvýšení atraktivity pořadu, na čemž by mohla profitovat také moderátorka. Naopak, zato si v pořadu mohl dr.Pekárek za peníze poplatníků udělat zdarma reklamu na stomatologické zařízení, které vlastní a soukromě provozuje. Dříve jsem se naivně domníval, že pořad podobného typu má být jakýmsi „pomocníkem“ různě postihovaným občanům, ale po jeho skončení se domnívám, že jsem konečně pochopil, jaký je jeho pravý cíl: Vytvořit lukrativní džob pro moderátorku pořadu za koncesionářské poplatky. Protože pořad Máte slovo se hrubě nepovedl, je bez rozumné koncepce a nemá moderátora, který by se nenechal „převálcovat“ různými politiky a funkcionáři. Protože jsem pročetl celou diskusi, těší mě, že takovýto názor nemám pouze já.

Komentáře nejsou povoleny.