Nebezpečné hračky: Lhostejnost nebo neschopnost výrobců a dovozců hraček?

Nebezpečné hračky

Nemám chuť to zde zeširoka rozebírat; to ať udělají povolanější (organizace a úřady). Příběh je to vlastně velmi prostý. Obyčejný a pěkný den s menším podvečerním zvratem a naštěstí dobrým koncem.

Měli jsme dnes menší rodinné setkání. Všechny tři děti mé sestry a naše dcerka si hrály s novými hračkami. Obzvlášť se tulili k pěknému růžovému prasátku. Prostě taková ta hračka stvořená k tulení. Obvyklá rezidence: dětská postýlka. Když jsem v jednu chvíli tuto hračku vzal, abych ji podal jednomu z dětí, přitulil jsem se k této hračce a něco mě nepříjemně píchlo do tváře. Z hračky trčel přibližně centimetrový kus ostrého drátu. Šel vysunout dál. Po cca 4 centimetrech jsem to vzdal. Nešlo o špendlík ani nějakou krátkou sponu. Uši této hračky jsou prostě jen „vyztuženy“ drátem. Jak primitivní. Pro děti jak „stvořené“.

Nebezpečné hračky

Nebezpečné hračky

Nebezpečné hračky

Pár technických informací

– Výrobce neuveden, ale zemi původu bych si nesměle troufl odhadnout podle rádoby značky CE (více viz článek CE versus CE: Najděte 5 rozdílů, aneb jak se parazituje ve velkém).

– Dovozce pro Českou republiku: BONUM EUROPE s.r.o.

– Dovozce pro Slovenskou republiku: UNI-INTER-RAP s.r.o.

– Koupeno v Hypernově v Novém Jičíně.

Dokud se to člověka osobně nedotkne, tak nebezpečnost hraček člověku ani nijak zvlášť nedochází. Po dnešku jsem mnohé přehodnotil a ptám se: Je to o lhostejnosti nebo naprosté neschopnosti výrobců a dovozců takových hraček? Nebo je to o něčem jiném? Kdo by měl být za takové věci odpovědný a jakým dílem? Výrobce? Dovozce? Prodejce? Rád uslyším vaše názory.

Poznámka

Případ předávám kompetentním úřadům a organizacím.

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

296 komentářů: „Nebezpečné hračky: Lhostejnost nebo neschopnost výrobců a dovozců hraček?“

  1. Mám nedávnou zkušenost s reklamací vadného nafukovacího bazénku pro děti v prodejně (Hypernova) nyní Albert Děčín. Díky článku „Najděte 5 rozdílů“ je tento nafukovací bazének zapáchající ftaláty a falšovaným znakem CE padělkem z Číny. Dosud jsem se domnívala, že obchodní řetězec Ahold, (pod který spadá Albert a bývalá Hypernova), je seriózním prodejcem, který prodává zdravotně nezávadné výrobky pro děti. Domnívala jsem se, že na závadné výrobky mohu narazit jen tak ve vietnamských obchodech. Mýlila jsem se. Každoročně před začátkem školního roku to silně zapáchá ftaláty ze zásilky na pohled nekvalitně provedených dětských bačkůrek a tenisek. Ten zápach se každoročně line celou prodejnou. Bohužel je mnoho rodičů, kteří z úsporných důvodů koupí tyto zdravotně závadné bačkůrky.
    Přimlouvám se, aby tak jak to je u potravinářských výrobků, že musí být na obalu uvedeno složení potravin, tak podobně by mělo být uvedeno chemické složení i u ostatních výrobků určených dětem.

Komentáře nejsou povoleny.