Integrace videí mezi YouTube a Last.fm

Last.fm

Hudební server Last.fm tento týden na svém oficiálním blogu zveřejnil nové informace o integraci videí mezi YouTube a svou sekcí Videos. Testování tohoto propojení probíhalo mezi uživateli ve Velké Británii již od letošního října. Od 20. prosince mají tuto možnost také další uživatelé Last.fm, a to téměř po celém světě. Stále se však jedná o beta testování.

Princip nové služby je jednoduchý. Hudební profil jednotlivých kapel je od nynějška propojen s jejich videi na YouTube. Uživatel tak může přímo v profilu kapely na Last.fm sledovat videa z notoricky známého a profláklého YouTube.

I nadále jsou na Last.fm ponechány videa, která jsou či byly vloženy přímo přes Last.fm. Příkladem může být například sekce Videos irské kapely God Is an Astronaut. Tato videa jsou – vzhledem k jejich dohledatelnému původu – označována jako Official video. Oproti videoklipům z YouTube se tato videa načítají do statistik uživatelů.

Kudy se bude ubírat vývoj dál? Propojení bylo a je možné považovat za nevyhnutelné. Je však otázkou, jak se Last.fm popere s oblastí autorských práv či víceméně nekvalitním obsahem některých videí z YouTube (možnost označit nevhodné video kliknutím na Flag as incorrect považuji jen za jedno z řešení).

Last.fm + YouTube = osobní hudební TV

tv.timbormans.com

Last.fm na svém blogu upozornilo také na zajímavý projekt na webu TV.Timbormans.com. Jednoduchá aplikace sloužící na přehrávání videí. Filtrem se zde stává buď uživatelův nick na Last.fm nebo název hudebníka/kapely. Zadáte, spustíte a pak již jen sledujete automaticky generované videoklipy. Neznáte? Vyzkoušejte.

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...