Sexismus: Je 20 vteřin opravdu diskriminujících?

Káva v kavárně

Na blogu o podnikatelské etice Chrise MacDonalda před nedávnem vyšel článek s výmluvným názvem: Sexism in Coffee Shops (Sexismus v restauracích). Chris MacDonald se v něm zabývá nedávno vydanou studií Ladies First? A Field Study of Discrimination in Coffee Shops (.pdf 372 KB), kterou vypracovala Caitlin Knowles Myers a její kolegové Marcus Bellows, Hiba Fakhoury, Douglas Hale, Alexander Hall a Kaitlin Ofman.

O co v této studii jde? Caitlin Knowles Myers se ve svém terénním výzkumu snažila zjistit, zda dochází k diskriminaci ve vztahu obchodník a klient. Konkrétně zjišťovala rozdílnost v přístupu obsluhy při objednávání kávy v restauracích (coffee shops). Závěry studie poukazují na to, že ve zkoumaném vzorku (8 restaurací v Bostonu) byly objeveny diskriminační prvky při tom, jak rychle jsou obsluhovány různé skupiny zákazníků. Šlo o to, že:

Muži dostávají svou kávu o 20 vteřin dříve než ženy. Lidé s černou pletí pak čekají déle než ti s bílou, mladí čekají déle než starší lidé, a nehezcí déle než pěkní lidé.“ (Zdroj: Slate.com: Waiting for Good Joe)

Úsměvné? Na můj vkus ano. Celé to pak podtrhuje fakt, že celá studie byla s největší pravděpodobností myšlena smrtelně vážně; nikoliv jako pouhý výzkumný žert. O to více mě pak zarazil Chris MacDonald, který byl schopen se nad celou studií seriózně zamyslet a vyvodit z ní patřičné důsledky. Asi bych měl držet basu, minimálně pak pusu. Ale nedá mi to. Celý výzkum mi nakonec vyznívá spíše jako výsměch a komedie, než jako něco, co má poukázat na skutečnou a závažnou problematiku sexismu, tj. diskriminaci podle pohlaví. Bohužel.

A jaký je Váš názor? Je 20 vteřin nepřiměřeným a trestuhodným časem? Jaké jsou podle Vás závažnější problémy v oblasti diskriminace podle pohlaví?

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

4 komentáře: „Sexismus: Je 20 vteřin opravdu diskriminujících?“

  1. mladý ošklivý černoch vs stará krásná běloška.. to vypadá, že autor průzkumu posuzuje vzhled podle barvy kůže, nebo já podle věku :P

  2. Myslím, že i na malém vzorku lze prokázat masovější pravidlo. Proč by se například lidé na úřadě nemohli chovat stejně jako tento malý vzorek – obsluha kavárny? Jasně, nedělejme z komára velblouda, ale přeci jen Jéé statisticky prokázáno… Proč jen nejsem mladý, krásný a „bílý“ muž???

  3. To co článek nazývá sexismem je v tomto případě normální živočisné chování. Také jsem bývala mladá (slušně vypadající) žena na při jednání – atˇ už na úřadě, policii atd. jsem na to občas spoléhala. Servírky jsou ženy, logicky obsluhují první muže. Myslím, že čím více se člověk ze sebe snaží „živočicha“ vymýtít, tím víc se vytváří problémy ve všech komunikačních oblastech a vůbec mezilidských vztazích. Nechtějme se sebe udělat roboty.

Komentáře nejsou povoleny.