Překvapí OSA svou odpovědí? Budu k nim konvertovat?

Obaly na CD

Když jsem minulý týden dostal od OSY email s žádostí znovu zaslat špatně čitelný repertoárový list, netušil jsem, jak dalece mě toto téma chytne. Již v mém prvním mailu, který jsem OSE psal, jsem nadhodil pár otázek. Od té doby však ve mně dozrály další, a já bych rád na ně znal odpověď přímo od zdroje.

Od prvního mailu ze strany OSY již uběhl týden a já jsem zatím stále jen natěšený na odpověď. Zatím nedorazila. Dle sdělení odborné referentky byl mail s mými dotazy postoupen vedoucímu OSY v Ostravě. Pokud odpověď v Ostravě zraje a dozrává jako víno, pak si rád ještě nějaký ten den počkám (i když do konce října bych to rád viděl vyřešené). Uvidíme, možná má vedoucí ostravské pobočky natolik silné argumenty, že mě přiměje ke konverzi.

A jak zatím celý týden probíhal v mailech? V pondělí jsem odborné referentce OSY zaslal slíbený mail s kompletním repertoárem všech tří kapel. Vzhledem k tomu, že bylo až do středy (24.10.2007) „ticho po pěšině“, napsal jsem ve středu stručný mail tohoto znění:

Dobrý den paní R.,

věřím, že podklady, které jsem Vám minule poslal, jsou v pořádku. Když tak mi dejte vědět.

Ještě bych se rád vrátil k těm mým otázkám. Opravdu rád bych od Vás dostal odpověď a myslím, že nejsem sám (viz můj blog na www.canik.cz).

Děkuji a přeji Vám pěkný den

Ing. Petr Čaník

Dnes v 9:40 jsem od odborné referentky OSY dostal tento mail:

Dobrý den pane Čaníku,

zaslané repertoárové listy jsou již v pořádku. Váš dotaz jsem předala vedoucímu naší pobočky OSA – Ostrava, který se Vám k tomuto vyjádří.

S pozdravem

J.R.

Odborný referent veřejného provozování

Když už se mi tedy má k mým otázkám z minulého týdne vyjadřovat někdo (pravděpodobně) kompetentnější, řekl jsem si, že rovnou sepíši i další dotazy, které mi už delší dobu leží na srdci:

Dobrý den paní R.,

děkuji za mail. Vážím si toho a myslím to vážně. Na odpověď se těším.

Jen ať si rozumíme – nechci být žádným laciným provokatérem; jde mi spíše o samotný princip. Možná jsem naivní, ale od instituce jakou je OSA bych rozhodně čekal 2 základní věci:

– podporu kultury, ne její omezování zbytečným a vynucovaným papírováním + principem „presumpce viny“ (pořádaný koncert jsem nedělal pro peníze, nikoho jsem nechtěl podvést… a vynucené papírování při pořádání kulturních akcí ze strany OSY mě prostě zaráží);

– respekt a férový přístup ke všem autorům všeobecně, ne pouze vůči těm, kteří jsou členy vašeho svazu – existují například nějaké odhady kolik nelegitimně (schválně nepíši: nelegálně) vyberete peněz od cizích autorů (mám na mysli autory svých vlastních fotografií, osobních rodinných videí, textových prací apod.)? Počítám, že to bude částka v řádu miliónů ročně. Existuje u OSY nějaký mechanismus odpovídající, vhodné a technicky možné kompenzace těmto autorům?

Bohužel, v současné době u OSY nevidím ani krapet toho, co bych od organizace bijící se za autorská práva očekával. A podle toho, co vím, nepatřím k menšině.

Neočekávám odpověď od vás samotné, ale byl bych rád, kdybyste tento mail připojila k tomu, který šel vedoucímu ostravské pobočky OSA.

Děkuji a přeji vám pěkný den

Ing. Petr Čaník

P.S. Neberte – prosím – tento mail osobně. Jde o můj názor vůči OSE, ne vůči Vaší osobě. Váš přístup je v pohodě.

Jsem opravdu zvědavý na argumenty, které mi OSA předloží. Některé očekávám, na některé si možná budu muset opravdu počkat. Určitě vám dám vědět.

Aktualizace 26. října 2007 – mail od odborné referentky veřejného provozování

Dnes v 10 hodin mi přišel mail od paní J.R.

Dobrý den,

pane Čaníku, Váš dotaz jsem předala k vyřízení vedoucímu naší pobočky panu B., ale jelikož je momentálně na dovolené, žádám o strpení.

S pozdravem

J.R.
Odborný referent veřejného provozování

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

94 komentářů: „Překvapí OSA svou odpovědí? Budu k nim konvertovat?“

  1. No. S odpovedi bych se na tebe byt jimi vykaslal. Proc? Protoze pises jako vidlak. No hlavne, ze se podepisujes s titulem ty buraku :) Trosku formalnosti by to chtelo. A nauc se pravopis. „Kdyz tak“ se pise dohromady pane inzenyre :D

  2. Rixo, díky za názor.

    Věřím, že ve svých letech už dokážu odhadnout míru formálnosti + to, kdy a při jakých příležitostech titul používat/nepoužívat. Více se o tom bavit považuji za bezpředmětné.

  3. Ocenuji vasi poctivou snahu tlacit zcela racionalnimi argumenty na OSA. Drzim palce a preji vydrz. Jakkoli sice nepredpokladam, ze vase snaha bude uspesna, je prospesne, ze nazorne ukazujete jak OSA (ne)funguje.

  4. simone, dík za zajímavou diskuzi. Myslím, že se tam člověk dočte hodně zajímavých a (u některých autorů) i vyvážených názorů. Rozhodně stojí za přečtení od a do z. Ještě jednou díky.

    Ještě obecně a k dovysvětlení mého postoje. Nemám nic proti autorských právům ani proti jejich legitimnímu výběru (viz příklady jukeboxů v pohostinstvích atd.). Spíše mě trochu zaráží, co vše se u nás stalo legálním (ve prospěch určité skupiny autorů). Beru, že praxe nikdy nebude plně vyhovovat teorii, ale ty naše poměry mne opravdu zaskočili… speciálně v době, kdy mi OSA přímo napsala. Možná bych měl být ještě OSE vděčný, že byli hodní, napsali a neřešili to nějakým postihem – ale přijde mi to trochu jako paradox. Jak jsem psal v minulém článku – raději rozdám 5 volných lístků pro zaměstnance OSY, než bych řešil nějaké papíry + trávil noci bádáním nad tím, co vše musím vůči OSE splnit a jestli jsem náhodou neporušil (byť nevědomě) zákon. Asi si hodně cením svého času.

  5. Myslim, ze OSA vam jiste odpovi a opravdu se na odpoved tesim. Pokud budete mit chut, muzete po registraci pridat k vyse zminenemu tematu odkaz na vas clanek a prispet tak do diskuse, na foru je hodne lidi, kteri k tomu maji co rict a jsou s problematikou okolo OSY velice dobre obeznameni.

  6. Nevidim duvod proc by se vyjadravali kdyz maj svoje (ze zakona) jisty :)

  7. Možná tak mají možnost některé věci vysvětlit a zlepšit si svůj profil. Minimálně jsem rád, že ona odborná referentka to nezametla pod podlahu. V tomto ohledu před ní smekám.

  8. opozdena reakce na prispevek od Rixo: ty hajzliku, ktery lezes na cizi web a nechovas se tam slusne, sam pises jak omezenec, napadas slusne lidi co neco tvori a podepisuji se, si jasne prispevkem dokazal ke komu patris a co jste /OSA aj./ zac: smirovat, zesmesnovat, zvelicovat prkotiny… nemam te /vas podobne/ rad!

Komentáře nejsou povoleny.