Měj rád spammera svého

Miluj spammera svého

Na tomto nespravedlivém světě mě neskutečně štve jedna věc – je apriori ke všemu negativní. Lidem je nemožné se zavděčit. Není jim prostě nic dost dobré. Třeba takový spam. Jen málo věcí dokázalo lidi myšlenkově sjednotit, propojit a spojit tak jako téma spamu nebo OSY. Neměli bychom za to být alespoň trochu spammerům vděční? Vždyť, kdo to dokázal? Matka Tereza? Stěží. Dalajláma? Vedle. Bono z U2? Ne, jen tichá, nesmělá a všudypřítomně zatracovaná komunita spammerů.

Nelehký život spammera
==================

Spammeři to nikdy na světě neměli lehké. Kdo se neskrývá a neutajuje, ten je vláčen po soudech nebo veřejně ostouzen. Ruku na srdce, kdo z vás si už alespoň jednou za život nezanadával na spammery.

Spammeři ale mají problémy jako my, běžní smrtelníci. Tento týden mě například zaujala hláška na jedné webové stránce. Reagoval jsem na jejich milý mail a zkoušel nesměle navázat přátelství (bohužel zatím bez odezvy):

Vzkaz

Miluj spammera svého
================

Zaměřme se nyní především na české spammery; přece jen nás nerozděluje jazyková bariéra. Navazovat přátelství s českým spammerem je prostě jednodušší. Nevíte jak? Podělím se s vámi o pár nápadů:

– Napsal ti mail? Slušností je reagovat. Utužuje to přátelství. Ozvi se mu a chtěj si s ním povídat. Podal ti ruku přátelství, podej mu na oplátku ty tu svou.

– Buď se svým spammerem v kontaktu. Znáš jeho telefonní číslo? Zavolej mu a poděkuj za mail, který ti napsal. Myslíš to s přátelstvím vážně? Vyjadřuj mu své přátelství a podporu přátelsky laděnými SMSkami. Ale nezapomeň – jedna vlaštovka jaro nedělá.

– Bydlí spammer někde v blízkosti tvého bydliště? Navštiv ho a chtěj si s ním povídat o světe internetu nebo třeba o tom, co vás sbížilo. Pozvi ho na kávu nebo jen tak na limonádu. Investuj do něho tak, jako se má investovat do pravého přátelství. Jdeš do kina nebo na koncert? Pozvi ho.

– Podnikáš? Nabídni spammerům slevy nebo jiné bonusy. A ať sám nezůstanu pouze u slov: v rámci koncertů pořádaných webzinem Post-Rock.cz bude mít u nás 10 spammerů vstup zcela zdarma. Poté, co se prokáže potvrzením ÚOOÚ, že je českým spammerem, dostane nejen vstup zdarma, ale také cedulku, aby jsme všichni dobře věděli, koho zadarmo pozvat na pivo.

– A hlavně, neskrývej své přátelství před druhými. Sdílej své počínající přátelství se spammerem s druhými, například s ÚOOÚ.

A tak, až příště zase obdržíte spam, vzpomeňte si aspoň na chvíli, že právě oni jsou tou solí země, pilíři společnosti, stmelovatelé nejednotné lidské rasy.

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

1 komentář: „Měj rád spammera svého“

Komentáře nejsou povoleny.