Insider trading: Sofistikovaná zlodějina pod taktovkou bílých límečků

Insider trading

Dnes se v médiích objevila hned dvakrát hlasitější zmínka o insider tradingu, tedy o zneužívání interních firemních informací k osobnímu prospěchu. Termín „insider trading“ možná zní vznešeně a sofistikovaně, ale řekněme si to na rovinu: je to stejná prasárna jako jakákoliv jiná krádež. Stejná – ne-li horší – než běžné čorky obskurních týpků v odrbaných koženkových bundách načichlých zvratky a dýmem zakouřených pajzlů. Skrytější forma, ale o to rafinovanější. A to, že to nazveme cizím termínem na tom nic nemění.

Snad jen drobné vysvětlení k termínu insider trading. Ve zkratce: jde o zneužití interních (v té chvíli neveřejných) informací k osobnímu prospěchu. Můžeme si k tomu dopomoci samotným vysvětlením manažera ČEZu – Alana Svobody. Ve svém prohlášení mimo jiné píše:

„Aby byl spáchán přestupek nebo dokonce trestný čin, je třeba prokázat minimálně: a) že dotyčná osoba předmětnou informací disponovala dříve než trh, b) že ji úmyslně zneužila ve svůj prospěch a c) že předmětná informace byla kurzotvornou, tj. že její zveřejnění mělo významný vliv na kurz cenného papíru, protože byla pro trh překvapivou a zároveň podstatnou.“ (Zdroj: Alan Svoboda na iPOINT.cz)

Nerad bych vynášel předčasné soudy. V obou dvou případech nejde o přiklepnuté a potvrzené případy tohoto deliktu. Jde o předpoklad, že k tomuto činu došlo. Zatím se pohybujeme stále v rovině trestních oznámení.

Alan Svoboda a jeho peripetie s akciemi ČEZu

Dle iHNed.cz dnes žalobci „… předali soudu případ manažera elektrárenské společnosti ČEZ Alana Svobody. Chtějí, aby se před trestním senátem zpovídal ze zneužívání informací v obchodním styku. Svobodovi hrozí v souvislosti s obviněním dva roky až osm let vězení.“ Případ Alana Svobody už se táhne nějaký ten pátek, resp. od jara roku 2005. Tehdy si měl přijít během relativně krátké doby na bratru nějakých 1,6 miliónů Kč. Že je to málo ve srovnání s jinými levárnami? Ale o to tu teď vůbec nejde.

Na serveru iPOINT.cz se objevilo prohlášení Alana Svobody, kterým vysvětluje celou situaci; a dokazuje, že k zneužití interních informací nemohlo prostě dojít. Přečtěte si to. Je to rozhodně zajímavé čtení.

Osobně nevím. Nerad bych v tomto (ani v následujícím případě) vynášel předčasné soudy. Rád si počkám na bližší informace a na (věřím) postupné rozkrývání tohoto případu. Pokud se však tento insider trading potvrdí, můžeme v našich končinách hovořit o prvním potvrzeném případu insider tradingu.

Insider trading kolem opožděné dodávky Airbusů A380

Další případ byl médii otevřen v souvislosti s předáním nových přepravního Airbusu A380. Šéfové EADS – tedy mateřské společnosti vyrábějící Airbusy – byli obviněni z toho, že „… prodali akcie firmy v hodnotě 90 milionů eur (přibližně 2,5 miliardy korun) před oznámením odložení dodávek obřího letounu Airbus A380.“ (Lidovky.cz -Airbus: šéfové zneužili informace). I v tomto případě si budeme muset počkat na výsledný verdikt.

Záludnost insider tradingu tkví z velké míry v tom, že jeho dokazování je nadmíru obtížné. Dokažte někomu, že jeho rozhodnutí o nákupu či prodeji akcií má souvislost s interními informacemi, které zneužil ke svému prospěchu? Pokud tedy dotyčný není naprostý diletant, pak se takové věci jen stěží dokazují. Bohužel.

Autor

Petr Čaník

Petr je jednatelem a marketingovým ředitelem ve společnosti Plus Design & Marketing. Vyučuje také podnikatelskou etiku na VŠE v Praze. Navzdory svému oboru je alergický na jakékoliv moralizování. Spíše než dávání univerzálních odpovědí si cení diskuze nad otevřenými otázkami. Více informací...

22 komentářů: „Insider trading: Sofistikovaná zlodějina pod taktovkou bílých límečků“

Komentáře nejsou povoleny.